onsdag 15 januari 2014

Avfallstaxor allt svårare att jämföra

Häromdagen presenterade Villaägarna sin årliga statistik kring avfallstaxor i landets kommuner. Det här är inte den enda undersökningen eller sammanställningen som görs om avfallstaxor.

Sedan 17 år tillbaka kommer till exempel den stora så kallade Nils Holgersson- undersökningen. Undersökningens namn kommer från att rapporten är uppbyggd kring att en bostadsfastighet ”förflyttas” genom landets 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i hela landet.

Rent allmänt kan man säga att det med åren har blivit allt svårare att jämföra kommunerna avfallstaxor med varandra. Tidigare handlade det om restavfall och olika intervall för hämtningar. Idag finns det många olika avfallsabonnemang, t ex matavfallssortering, viktbaserade taxor och olika sorteringslösningar.  Om man inte går noggrant tillväga är det lätt att det blir som att jämföra äpplen och päron.

Villaägarna har inte gjort det enklare i sin rapport. Jag anser att den är otydlig, vilket skapar utrymme för missförstånd. När jag pratar om taxor brukar jag tydliggöra det genom att säga att Sundbyberg har samma taxa som vi har i SRV, men att skillnaden är att i Sundbyberg får man faktura två gånger om året och de har alltså dubbelt så hög taxa som vi.

När Villaägarnas statistik presenterades fick jag höra att det faktiskt fanns medarbetare som vid en snabb titt fick uppfattningen av att Sundbyberg inte alls hade den höga taxa som jag berättat om. Det här berodde helt enkelt på att man för att kunna få den rätta taxan för Sundbyberg måste förstå att man skulle lägga ihop två olika kolumner. Det är alltså inte en rättvisande, korrekt eller begriplig bild som ges och det finns uppenbara risker att undersökningen missförstås.

Om man lägger ned lite tid på det, kan man i alla fall utläsa av undersökningen att SRV fortfarande har en jämförelsevis låg avfallstaxa. Vi ingår i de tio procent av landets kommuner som har lägst taxa.

/Robert Falck





Inga kommentarer: