fredag 13 december 2013

Veckans höjdpunkter – litet luciatåg och Nobelfestens matrester

 
Idag är det Luciadagen och i luciatågen sjunger man ”Ute är mörkt och kallt”, men det stämmer inte det här året. Solen skiner, det är barmark och termometern visar på flera plusgrader. Det är ett härligt väder, men det är svårt att få in den rätta advents- och luciastämningen.

Mysfaktor med litet luciatåg
Men fin stämning blev det i alla fall här på kontoret i morse, då vi fick besök av en hel förskoleklass med små lucior, stjärngossar, tomtar och pepparkaksgubbar. De sjöng och gestikulerade till en hel rad luciaklassiker. Deras närvaro värmde mångas hjärtan och det blev en bra början på dagen, som ju egentligen är en känd otursdag, nämligen fredagen den 13:e.

Tidigare i veckan hade vi styrelsemöte här på SRV och styrelsen antog då budget och affärsplan för 2014. Vi har också hunnit med den årliga och uppskattade jullunchen som vi anordnar för SRVs pensionärer, varav många fortfarande har ett stort engagemang för företaget.

Uppmärksammad debattartikel på Nobeldagen
I veckan har det ju också varit Nobelfest och just på den dagen var debattartikeln  ”Matresterna från festen blir biogas” införd på Aftonbladets webbsajt. Artikeln har fått stor spridning i sociala medier. Grattis till Jan Rapp som initierat artikeln och fått den publicerad. Jan Rapp är Biogasakademins ordförande och som ni kanske minns var han gästskribent här på min blogg för några veckor sedan. Vi har ett gott samarbete med honom kring matavfall och den viktiga biogasfrågan.   

Debattartikeln var undertecknad av en hel rad personer, bland annat kommunstyrelens ordförande i två av våra ägarkommuner, Huddinge och Haninge. Våra ägarkommuner nämndes i artikeln som bra exempel på hur biogasen kan främjas i Stockholm.  Så här står det i artikeln: ”Huddinge, Botkyrka, Haninge, Salem och Nynäshamns kommuner bidrar nu också kraftfullt till utvecklingen genom att teckna avtal om byggande av länets första biogasfabrik för matavfall.”.

Biogasfabrik börjar byggas snart
Bakgrunden till detta är att vi på SRV under året har jobbat hårt för att få till ett avtal med Scandinavian Biogas Fuel som har för avsikt att bygga en biogasanläggning på Sofielund. Nu i dagarna tar våra ägarkommuners kommunfullmäktige beslut om avtalet och om allt går som vi vill, börjar anläggningen byggas under nästa år. Det blir spännande för både oss och Södertörnsborna, som på sikt kommer att kunna tanka sina bilar med biogas som är producerad av deras eget matavfall.

Tiden går snabbt och på söndag är det tredje advent. Tiden har även gått snabbt även på andra sätt. Imorgon fyller nämligen min dotter Moa 18 år och det är förstås är en speciell dag både för henne och mig. Nu är hon vuxen och får bestämma själv, vilket hon har tydliggjort för mig vid ett flertal tillfällen...

Ha en trevlig luciakväll och en fin adventshelg!
/Robert


Inga kommentarer: