lördag 23 november 2013

Matavfall i fokus under "Europa minskar avfallet"

Idag är det endast 38 dagar kvar på året och det märks i företaget. Samtidigt som vi sköter den dagliga verksamheten analyserar vi 2013 och jobbar med budget och verksamhetsplanering inför 2014.

I veckan hade vi vårt Ledarforum, då samtliga chefer i företaget samlas under en heldag. Där presenterade alla sin verksamhet för 2014. Att det finns ett stort engagemang och en vilja till utveckling gick inte att ta miste på. Vi har under en tid jobbat med hur vi kan bli ännu bättre på samarbetet inom företaget. Det presenterades många goda exempel på vad som görs idag och vi fick även ta del av spännande förslag på nya aktiviteter och arbetssätt inför nästa år. 

Vi förbereder oss för vinterväder
I inledningen skrev jag att vi analyserar 2013 för att kunna planera verksamheten 2014. En del i detta är att vi förbereder oss på hur vi på bästa sätt ska klara svårt uppdrag att hämta sopor även under vintern. Det är inget vi har börjat prata om nu, utan det har pågått ända sedan förra vintern, som var en ”skräckvinter” för oss niomm avfallsbranschen. Mycket snö, temperaturväxlingar och isbildning skapar stora problem med sophämtning. Förra året startade det med ett extremt snöoväder den 5 december, då SMHI till och med gick ut och varnade för att det skulle kunna blir stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

En förutsättning för att sophämtningen ska fungera är att snöröjningen fungerar bra.  Tidvis var snöröjningen bristfällig förra året. Vi hoppas på bättring till den här vintersäsongen. Och vi gör förstås själva vad vi kan för att klara vintern på bästa sätt. Vi har bland annat gjort förändringar för att lättare och snabbare kunna ta emot kundernas frågor och svara på dessa. 

Vissa saker är dock svåra att rå över. Blir det stora snömängder och halka har sopbilarna svårt att ta sig fram. En del undrar varför inte sopbilar som är så stora klarar av snö. Det här var något vi skrev om en hel del förra året och vill du veta mer om varför det blir problem kan du läsa ett blogginlägg jag skrev i januari

Matavfall kan minimeras
Jag har skrivit om matavfall i många blogginlägg under den senaste tiden. Den här veckan är det den årliga veckan ”Europa minskar avfallet” som handlar om att se hur vi kan förebygga så att det uppstår mindre avfall. En del av det avfall som vi kan förebygga är förstås mat. Och det här är jag inte ensam om att skriva om.

Under Europa minskar avfallet-veckan har det varit mycket fokus i medierna på hur vi kan göra för att slippa slänga så mycket mat. En tredjedel av alla de projekt som pågår under parollen ”Europa minskar avfallet” handlar om minimering av matavfall.  Jag såg en illustration (se härintill) som tydligt visar hur det står till med livsmedelsproduktionen i världen. Man kan konstatera att det är bra att "tänka efter före”.

Global utmaning
Min arbetsvecka avslutades med ett mycket intressant möte med representanter för Global Utmaning, som är en fristående och oberoende tankesmedja som verkar för lösningar på de globala utmaningarna ekonomi, miljö och demokrati.

Trevlig helg!
Robert

Inga kommentarer: