fredag 8 november 2013

Eldsjälen och läkaren Jan Rapp driver biogasakademi

Jan Rapp jobbar med matavfallsfrågan.
Vi är många som jobbar med miljöfrågor och vi blir fler hela tiden, eftersom det är en framtidsbransch i expansion. De flesta är mycket engagerade i sina arbeten och vill göra ett bra jobb för sitt företag, sin organisation, för samhället och för miljön, men det finns förstås skillnader i graden av engagemang. Det finns engagerade och det finns riktiga eldsjälar och en sådan har jag haft förmånen att lära känna under det senaste åren. 
Eldsjäl inspirerar till matavfallssortering
Eldsjälen jag tänker på heter Jan Rapp och han ägnar en stor del av sitt liv till att ”sjunga biogasens lov”, men han sjunger inte bara, utan gör så mycket mer. Han jobbar aktivt med frågan och har blivit en förgrundsfigur inom området matavfallsinsamling och biogas i Stockholm.

Tidigare i år bjöd vi på SRV återvinning in Jan Rapp till en ett kundevent. Där fick vi höra honom berätta om hur han blev så engagerad i frågan och vad han gör. Efter det har jag ätit lunch med honom flera gånger och det är inspirerande att träffa någon som brinner för sådant som vi också jobbar med.

Biogasakademin på ideell basis
Jan är läkare och arbetar tre dagar i veckan på Sophiahemmet. De andra dagarna i veckan ägnar han åt att driva Biogasakademin som han har startat för att påskynda utvecklingen av matavfallsinsamling, biogasproduktion och användning av biogasdrivna fordon i Stockholm och Mälardalen.

Det började på sjukhusen
Jan började sitt påverkansarbete på sjukhusen, där han visade hur lätt det är att sortera ut matavfall från både patientkök och personalkök. Idag informerar och påverkar han politiker, beslutsfattare, sjukhusdirektörer, miljösamordnare, företagare, butiksföreståndare och privatpersoner till att börja sortera ut matavfall för att det ska bli biogas som kan användas i stadens bussar och bilar. Och allt det här gör han helt på ideell basis.

Uppmärksammad miljöhjälte
Uppmärksamheten kring Jans engagemang har varit stort och för ett par år sedan blev han till och med utsedd till Månadens Stockholmare och Årets miljöhjälte för sina insatser. Nästa vecka gästbloggar Jan Rapp här i min blogg om sitt engagemang och om hur han ser på matavfalls- och biogasfrågan här på Södertörn.
 
Sopkonst i tv
Att avfall och återvinning är en engagerande och viktig fråga får vi ofta bevis på. I lördags tog sig avfallet till och med ända in till TV-sofforna . Mångas lördagsnöje är programmet ”Så mycket bättre” och den här gången var deltagarna i programmet bland annat på en återvinningscentral för att göra konstverk av sopor. Kul!

Matsvinnet uppmärksammas på matmässa
Igår invigdes mässan Mitt Kök på Stockholmsmässan. Samtidigt på mässan pågår Allt för hälsan. Lite kul kombination. Hur är det tänkt? Går man först på matmässan och provar mat och vin för att sedan döva sitt samvete genom att ta en sväng på Allt för hälsan i mässhallen bredvid? 

Nåväl, det är i alla fall trevligt att se att en viktig miljöfråga har tagit sig in i mässhallen, nämligen frågan om matsvinnet i Sverige och i hela världen. Det är ju så att nästan en tredjedel av all mat som produceras slängs istället för att ätas! FN startade i början av året en global kampanj för att vända trenden. På mässan Mitt Kök har de en utställning.
 
Sopor i P3
Även i radio har det pratats avfallsfrågor i veckan. I morgonekot i P3 i tisdags var det ett inslag om hur avfallet följer tillväxten, så att när svensk ekonomi går bättre slänger svenskarna mer skräp.
Tyvärr är det så sambandet ser ut.

/Robert









Inga kommentarer: