torsdag 17 oktober 2013

Äntligen: Bokutgivning och matavfallssortering i flerbostadshus

Jag börjar gärna den här veckans blogginlägg med ordet som brukar användas i samband med att nobelpristagaren i litteratur presenteras - ÄNTLIGEN. Det här gäller visserligen inget nobelpris, men för mig är det ändå en stor händelse att min och SRVs bok "Smarta Sopor - världens avfallsutmaning och vår chans" har kommit ut i handeln nu i veckan.

SRVs maskot Reture har fått ett eget exemplar av min nya bok.
Det finns mycket att säga om avfallshantering och återvinning. I boken debatterar jag kring allt från växande sopberg och importerat avfall till ineffektiva och svårförståeliga insamlingssystem. Jag vill bland annat visa på att ny teknik och smarta tjänster kan förenkla sophanteringen för både hushåll och företag. Det vilar dock ett tungt ansvar på politikerna för att komma tillrätta med det resurslöseri som pågår och de särintressen som råder.

Avfallsfrågan påverkar vår framtida miljö och berör oss alla. Det gäller att jobba smart med frågan och det har jag idéer om i boken. Läs mer på förlagets hemsida.

Matavfallssortering i flerbostadshus
I förra veckan hade vi en kundträff med fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i våra ägarkommuner. På frukostmötet informerade vi om matavfallssortering som vi kommer att erbjuda flerbostadshus med början i Huddinge i vår. De gäster som ville fick också följa med på en visning av vår förbehandlingsanläggning för matavfall på Sofielund.

Vi har erbjudit villakunder i alla våra fem kommuner att sortera ut sitt matavfall och hittills är det ungefär hälften som har valt att göra det. Och nu går valet alltså till fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att ta ställning till om de vill vara med och låta hushållen i sina fastigheter sortera ut sitt matavfall.

Att sortera ut matavfall är en miljöninsats
I kommunernas gemensamma avfallsplan har vi mål som säger att 70 procent av alla hushåll ska sortera ut sitt avfall 2020. Det är en gemensam angelägenhet för oss alla som bor på Södertörn och genom att sortera ut sitt matavfall som sedan kan bli biogas, kan var och en vara med och göra en miljöinsats.

Tillsammans med Botkyrkabyggen startar vi i dagarna ett provprojekt med några hundra lägenheter som sorterar ut sitt matavfall. För att informera de boende om hur det går till, vad man får kasta i den bruna påsen och vad som är bra med att sortera ut sitt matavfall, fanns vi på plats i bostadsområdet under hela förra lördagen. Till många barns förtjusning var också SRVs maskot Reture med. Vår projektledare för matavfall, Jan Falkenstedt och Marlene Lingard från kommunikationsavdelningen stod för information och svarade på frågor.

Verksamhetsplanering för 2014
I övrigt är det full fart i verksamheten. Hösten är alltid fullspäckad med möten, bland annat med verksamhetsplanering och budget för nästa år. Vi pratar om kundfokus, effektiviseringar, investeringar och förstås utveckling av tjänster och verksamhet.

Det känns bra att få jobba i avfalls- och återvinningsbranschen som är en viktig del i miljöarbetet här på Södertörn, men även i regionen, i Sverige och i världen.

/Robert

 

Inga kommentarer: