måndag 9 september 2013

Vi jobbar tillsammans för nya möjligheter


´"Fantasifullt återbruk" - en fantastisk
konstuställning på en stugtomt vid
Görvälns slott. Se fler bilder längre ned.
Vilken fantastisk helg det har varit. Solen sken och temperaturen var hög. Jag passade på att ta en tur ut till skärgården och det kändes som mitt i sommaren. En sådan här septemberhelg gör att man känner sig fylld av energi inför arbetsveckan och det kan behövas. Inte för att just den här veckan är mer ansträngande än andra, men det är ändå så att det finns en hel del att ta tag i.

Hårdare konkurrens

Man kan konstatera att vi går mot kärvare tider och en hårdare konkurrens i branschen och det känner vi av ekonomiskt. Därför var det bra tajming att företagets samtliga chefer samlades till ett så kallat ledarforum i förra veckan.

Där fick jag tillfälle att prata om ”läget i landet och läget i laget” och om vår ekonomiska situation. Verksamheten löper förstås på som vanligt, men med sparkraven ständigt närvarande, vilket betyder att vi alla måste dra vårt strå till ”sparstacken”. Vi tittar på våra omkostnader och ser på hur vi kan effektivisera oss ytterligare. Inget konstigt med det. För att klara sig i konkurrensen måste man se nya möjligheter, ta nya steg och utvecklas. Och det gör vi!
Vi utvecklas tillsammans
Under Ledarforum hade vi även vårt tredje och avslutande pass i den gemensamma utbildningen i beteendebaserat ledarskap. Vi har fått en teoretisk grund, men även fått diskutera cases och dela med oss av olika erfarenheter. Det känns bra att alla chefer samlas fyra gånger om året i vårt ledarforum. Ett av våra värdeord är ju Tillsammans* och Ledarforum är ett bra sätt att jobba tillsammans för att utveckla oss själva, vårt ledarskap och verksamheten.
På grund av det ekonomiska läget har vi ställt in alla resor och övernattningar, men Ledarforum var för sent att ställa in och därför var vi på Görvälns slott i Järfällatrakten. Utan att vi visste om det visade sig Görvälns Slott och dess omgivningar vara mer än passande för oss på SRV. Förutom att själva boendet och omgivningarna var bra, visade det sig att det fanns goda exempel på återbruk alldeles runt hörnet.
*Professionell Enkel Tillsammans

Fantasifullt återbruk
Mitt i en trädgård vid ett rött litet hur låg nämligen något som hette”Fantasifullt Återbruk”. Här hade en konstnär, som bodde i stugan, jobbat i många år med att skapa konst av gamla prylar. Här kunde man gå omkring och skåda robotar av plastbyttor, galgar, glitter och kastruller, hus av gammalt virke, fönster, plåtskivor och pulkor eller djur av antenner, galgar, träbitar, flaskor och tygstycken. Här fanns verkligen allt! Det var fantastiska konstverk och allt var gjort av sådant som en gång i tiden haft en helt annan funktion. Konstnärsparet berättade att de ofta hade skolklasser på besök och de hade även haft utställning på ÅVC:n i närheten.
Naturvårdsverkets förslag hotar biogassatsningar
Naturvårdsverket ska i dagarna lämna en utredning till regeringen om hållbar återföring av fosfor till kretsloppet. Deras förslag skulle, om det antas av regeringen, begränsa insamlingen av matavfall och förhindra kretsloppet. Det skulle vara ett hårt slag mot alla de biogassatsningar som har gjorts och görs i Sverige.
Det här har fått många, inklusive mig själv, att reagera och i torsdags publicerades en debattartikel i Dagens Samhälle. Ett antal debattörer, bland annat Weine Winqvist på vår branschorganisation Avfall Sverige, framför i artikeln ett antal mycket negativa konsekvenser av Naturvårdsverkets förslag som bland annat skulle få till följd att förbränning skulle gå före kretslopp.
Det är ingen bra miljöpolitik. Därför är det angeläget att vi som jobbar i branschen och framförallt i samhällsnyttiga företag, höjer våra röster i debatten för våra kunders och för miljöns skull.
/Robert







 




Inga kommentarer: