fredag 30 augusti 2013

Taxi bättre alternativ än mobila miljöstationen?


Vilket härligt sensommarväder vi har fått njuta av i år! Solen har strålat från en klarblå himmel mest varje dag - jag hoppas verkligen att den fortsätter med det ännu ett tag. De något kyliga morgnarna skvallrar dock om att hösten är i antågande. Ett annat säkert hösttecken är att jag ser annonser för Bondens marknad lite här och där! Det har ju hunnit bli skördetid och på många platser i vårt avlånga land anordnas marknader där tanken är att erbjuda närproducerade varor direkt från producent till konsument.
Bondens marknad är en rörelse som växer och själv välkomnar jag den utvecklingen. Det är både trevligt och inspirerande att gå omkring och botanisera bland allt det härliga som erbjuds. Tyvärr är jag lite misstänksam av mig och undrar ibland om produkterna som saluförs som närproducerade faktiskt är det. Håller de verkligen måttet för den som vill följa parollen om att tänka globalt och handla lokalt?

Här vill jag slå ett slag för Bondens egen Marknad som bland annat anordnas här i Huddinge sedan några år och så även i år. Alla medlemmar i Bondens egen Marknad förbinder sig att följa de regler och stadgar som föreningen sätter upp. Det handlar bland annat om att alla varor som säljs ska komma från gårdar som ligger nära marknadsplatsen. Dessutom ska den som erbjuder varorna ha odlat, fött upp eller förädlat dem själv, inga mellanhänder accepteras. Bondens egen Marknad anordnades i Huddinge centrum redan förra helgen, men kommer åter till lilla Sjödalstorget i morgon samt lördagarna 7 och 14 september.

I lördags medverkade SRV på Salemsdagen. Vädergudarna var verkligen på sitt bästa humör vilket bidrog till att antalet besökare slog rekord. SRVs personal minglade med besökarna och vår maskot Reture gjorde sitt bästa för att hinna med att hälsa på alla barn som trängdes omkring honom. Barnen bjöds på dricka och de vuxna fick varsin ”debattpåse”. Påsarna innehöll ett förpackat set med tandborste och tandkräm som fick illustrera hur svårt det är att sortera rätt - när det borde vara enkelt. Tänk så mycket enklare det skulle vara om vi sorterade i materialströmmar – då skulle det faktiskt var möjligt att begripa sig på det här med återvinning! Dagens system för insamling av förpackningar och returpapper, produkter som omfattas av producentansvaret, är inte vare sig enkelt eller samhällsekonomiskt försvarbart.

Jag avslutar den här veckans blogginlägg med någonting helt annat. Vi vill ju att det ska vara enkelt att sortera och lämna avfall till oss. För att förenkla inlämningen av farligt avfall för våra kommuninvånare har vi haft en mobil miljöstation som kört runt enligt schema. Där har man lätt och smidigt kunnat lämna sitt farliga avfall och småelektronik. Tyvärr har besöksantalet varit väldigt lågt och vi har därför beslutat oss för att lägga ner tjänsten.

Jag tycker givetvis att det är tråkigt att den mobila miljöstationen försvinner, men med den obetydliga mängd farligt avfall som faktiskt har lämnats där skulle det helt ärligt varit mer ekonomiskt om vi beställt taxi för transporterna. Det hade sett ut det! Nu är det ju inte enbart ekonomi som styr vår verksamhet, vi har en rad andra tungt vägande faktorer att ta hänsyn till vad beträffar avfallshanteringen, och särskilt när vi pratar om farligt avfall. Vi arbetar just nu på att hitta alternativa lösningar för insamling av hushållens farliga avfall. Naturligtvis går det precis som vanligt bra att lämna det farliga avfallet till någon av våra nio återvinningscentraler på Södertörn.

/Robert

Inga kommentarer: