torsdag 26 september 2013

Avfallsutredningen hyllvärmare?


     I augusti 2012 överlämnade utredaren Lars Ekecrantz
    avfallsutredningen till miljöminister Lena Ek. Nu återstår det
    att se om Lena Ek visar på handlingskraft och politisk vilja genom
    att se till att vi snarast får se en proposition utifrån utredningen. 
    Låt inte utredningen bli en hyllvärmare!
 
Vi på SRV återvinning arbetar med miljö- och hållbar utveckling, varje dag. Det tänker vi inte alltid på i det praktiska arbetet, men så är det.
Att hushållens avfall tas om hand snabbt och effektivt, att vi är trevliga mot människorna vi möter i jobbet, att det är fräscht på återvinningscentralen, att vi ger bra information om hur invånarna kan återvinna.

Det är miljöpolitik i praktiken, precis som när vi planerar insamlingsrutterna, hur matavfallsinsamlingen bäst ska organiseras, hur slurryn bäst ska processas till biogas eller när vi informerar skolelever om vår verksamhet. Också SRVs egen maskot Reture håller faktiskt på med miljöpolitik i praktiken.


Ambitiösa mål räcker inte – det behövs politik
Det är bara när vi gör ett bra jobb som våra kunder blir nöjda. Detta är förstås en självklarhet och utgångspunkten för arbetet här på SRV precis som på alla andra företag. Vi tänker dock inte alls lika ofta på att det bara är när vi gör ett bra jobb som våra uppdragsgivare och beslutsfattare kan genomföra vad de beslutat. Med andra ord; det räcker inte att ha ambitiösa mål om det hållbara samhället det behövs också planering (eller politik om man vill uttrycka det annorlunda) för att nå målen och duktiga människor som organiserar och genomför arbetet.


Klimatkonferens om global uppvärmning
Den här veckan är flera av världens ledande klimatexperter här i Stockholm för att delta i ett möte som arrangeras av Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). På mötet diskuteras de senaste forskningsrönen om den globala uppvärmningen. Imorgon (27/9) kommer bedömningen att presenteras och av medierapporteringen  att döma ser det inte bra ut. Uppvärmningen går allt snabbare och det råder i princip inga tvivel om att det är vi människor som är ansvariga. Tyvärr ligger det nog en del i varningen om att världen underskattar riskerna som bland annat Sveriges före detta EU-ambassadör Margot Wallström framförde på DN-debatt i veckan.  

Politikerna sätter målen för vår verksamhet men det är också politiska beslut om hur de konkreta reglerna för avfallshantering och återvinning ska utformas för att på bästa sätt bidra till övergripande målen om minskad klimatpåverkan och en mer hållbar utveckling, som utgör ramarna för vårt arbete.

Vi vill ha ett sammanhållet insamlingssystem
Som ni vet har jag och flera andra här på företaget varit aktiva i diskussionen kring Avfallsutredningen och utformningen av framtidens avfallshantering. Att SRV är så aktiva i diskussionen beror förstås inte bara på att jag tycker frågorna är så viktiga utan på att kommunerna här på Södertörn har varit tydliga med att utredningens förslag om ett sammanhållet insamlingssystem för allt hushållsavfall bör genomförs. Vårt engagemang grundas också på den kunskap om avfallshanteringen som vi har i bolaget - om insamlingen samordnades skulle återvinningen öka, insamlingen effektiviseras och vi skulle lättare kunna nå de effektivitets- och miljömål som politikerna satt upp.

Avfallsutredningen på hyllan
Tyvärr ser det nu ut som att regeringen har lagt Avfallsutredningens förslag, om inte i papperskorgen, så åtminstone på hyllan. Någon proposition kommer inte i höst och från miljöminister Lena Ek hörs inte längre ett ord om hur problemen i avfallshanteringen och producentansvaret ska hanteras eller hur den kan bli enklare för hushållen och bättre för miljön och klimatet. Tvärtom fick vi under Centerns Riksting, som hölls nyligen, höra att de förordar ett konkurrensutsatt insamlingssystem, alltså tvärtemot vad avfallsutredningen föreslår.

Sverige har ambitiösa miljömål
Det är som sagt politikerna som sätter miljömålen, förhoppningsvis utifrån de underlag bland annat IPCC tagit fram. Sverige har också ganska ambitiösa övergripande mål för klimatet och för avfallshanteringen. Den ska vara"effektiv för samhället, enkel att använda för konsumenterna och att avfallet förebyggs samtidigt som resurserna i det avfall som uppstår tas till vara i så hög grad som möjligt samt att avfallets påverkan på och risker för hälsa och miljö minimeras". Det har också slagits fast att avfallsmängderna inte ska öka och en hel del andra bra saker. Problemet är bara att det saknas konkret politik för att uppnå målen och lösa de välkända systemfelen i svensk avfallshantering.

Konkret politik saknas  - vi väntar på en proposition
I internationell jämförelse Sverige är ganska långt framme på avfallsområdet men utvecklingen har stannat av. Jag är övertygad om att det inte beror på att politikerna inte vet tillräckligt mycket om den globala uppvärmningen och behovet av en mer hållbar utveckling. Det beror inte heller på att de övergripande målen är för lågt satta. Jag vågar också påstå att inte heller beror på att Reture och vi andra på SRV (och alla andra kommunala avfallsbolag) är för dåliga på att genomföra politiken. Det som saknas är konkret politik och jag hoppas fortfarande att Lena Ek kommer plocka ned Avfallsutredningen från hyllan.

Min bok ” Smarta Sopor” snart i din bokhandel
Som jag nämnde tidigare har jag, som Vd för ett av Sveriges största samhällsnyttiga avfallsbolag, varit aktiv i debatten kring avfallsutredningen och viktiga framtidsfrågor kring miljö i allmänhet och avfallsfrågor i synnerhet. Det finns mycket att berätta och debattera om detta och därför har jag skrivit en bok som heter Smarta Sopor och som kommer ut inom kort. Redan nu går den att beställa via Adlibris och Bokus. Jag återkommer i nästa vecka med mer information och kommentarer kring boken.

Idag blev det ett ovanligt långt inlägg men så är ju också klimatet och miljön ovanligt viktiga ämnen.
.
/Robert

Inga kommentarer: