fredag 23 augusti 2013

Matavfallshantering på hemmaplan





Reture och Robert i en vänskapsmatch under Haningedagen. Blir det returmatch på lördag?
I lördags deltog vi på Haningedagen i Rudans friluftsområde. Tyvärr regnade det hela dagen, men jag tycker nog att det var en ganska välbesökt tillställning trots det. Reture och Måsa var på plats och charmade både vuxna och barn och SRVs personal diskuterade avfalls- och återvinningsfrågor med besökarna. Många av de som besöker kommundagarna brukar fråga om när matavfallsinsamling införs för flerbostadshusen - den här gången var det glädjande nog möjligt att ge dem positiva besked om just det.

Förra veckan skrev jag om att USA ligger långt efter Europa vad gäller omhändertagande av matavfall och att de sneglar åt vårt håll för att lära sig mer i ämnet.  Den här veckan tänkte jag berätta lite om de nyheter som vi har på gång på matavfallsfronten här i vårt eget SRV-område.

I och med att vi öppnade vår förbehandlingsanläggning för matavfall förra året har vi gått över från att kompostera matavfallet till att göra slurry, själva råvaran vid biogasframställning av matavfall. Jag har som ni vet redan skrivit om detta otaliga gånger, men nu är jag glad att kunna berätta att vi tar stora kliv framåt och att vi inom kort kommer att kunna erbjuda ännu fler av våra kommuninvånare möjligheten att sortera ut sitt matavfall.  
Fram till nu har vi enbart samlat in och bearbetat matavfall från villahushåll samt från storkök, restauranger och detaljhandel. Nu är turen kommen till flerbostadshusen.  I ett samarbete med Botkyrkabyggen kommer vi i höst i ett första steg att hämta matavfall från två utvalda bostadsområden i Tumba. Om allt går enligt planen kommer vi att under 2014 köra igång på allvar i alla våra kommuner. Dessutom förbereder vi just nu införande av matavfallsinsamling för boende i radhus och liknade bostäder.

Vi hoppas naturligtvis att så många som möjligt vill vara med och bidra till att matavfallet ska kunna användas som råvara för biogasframställning. Jag kommer att skriva mer om den här spännande utvecklingen i kommande blogginlägg.
Vi fortsätter våra kundträffar imorgon i och med att det nu är dags för Salemsdagen. Enligt SMHI ska sensommarsolen stråla från en mer eller mindre molnfri himmel – hoppas vi kan lita på den prognosen. Välkomna till SRVs tält där vår personal svarar på alla frågor som tänkas kan - ja, om det handlar om avfall och återvinning förstås! Jag kommer att vara på plats även denna kommundag. Hoppas vi ses!

/Robert

Inga kommentarer: