fredag 16 augusti 2013

Matavfallshantering på andra sidan Atlanten




I veckan läste jag ännu en hårresande rapport om det årliga matsvinnet i USA och Europa. Varje amerikansk konsument slänger i genomsnitt 110 kg mat varje år och Europa ligger inte så långt efter, med ca 90 kg per person och år. USA har 314 miljoner invånare, Europa 739 miljoner - du behöver inte ens göra en snabb huvudkalkyl för att förstå vidden av slöseriet! Dessutom, siffrorna avser bara det som kastas av de enskilda konsumenterna och inkluderar alltså inte den mat som går till spillo inom industri och detaljhandel. Skrämmande nog är mängderna matavfall i de leden väsentligt större!

När det gäller misshushållningen med maten är vi i mångt och mycket lika goda kålsupare på båda sidor om Atlanten. Men när det gäller omhändertagandet av matavfallet har Europa kommit längre.  Vi har inom EU formulerat riktlinjer för hur matavfallet ska hanteras och på vissa håll har system för insamling byggts upp. I USA läggs fortfarande stora mängder matavfall på deponi, vilket är ett oerhört resursslöseri som även får stora miljömässiga konsekvenser i form av bland annat metanläckage. Det är därför mycket positivt att läsa att USA börjat snegla på Europa och att obligatorisk matavfallsinsamling nu är på väg att införas i flera olika städer. Den här artikeln från Yale Environments hemsida ger en bra bild av utvecklingen.

I Europa infördes för ca tio år sen det så kallade avfallsdeponeringsdirektivet, som bland mycket annat föreskriver att medlemsländerna kraftigt ska minska mängderna biologiskt nedbrytbart material som läggs på deponi. Här har Sverige, tillsammans med Norge, Nederländerna, Danmark, Schweiz, Belgien, Österrike och Tyskland kommit längst, där en så låg andel som 3 procent av de totala avfallsmängderna deponeras. 

Jag välkomnar att USA är på väg att ansluta sig till Europas målsättning att sluta deponera matavfall och annat organiskt avfall. Nästa steg är att börja tillverka biogas av matavfallet, men där ligger USA fortfarande långt efter oss. Kanske president Obama vill lära sig hur man gör och då är han förstås välkommen ut till oss på Sofielund när han besöker Sverige i början av september. Välkommen hit Mr. President!

Välkommen till SRV på Haningedagen!

Den här veckan har vil laddat för Haningedagen som går av stapeln på lördag mellan klockan 12 och 17. Rudans friluftsområde kommer att sjuda av liv och besökarna får möjlighet att träffa omkring 100 olika utställare. SRV är självfallet på plats och i år har Reture och Måsa lovat att de ska vara med, till glädje för alla barnen förstås. Vi har ordnat med block och kritor och alla barn som vill får rita av våra populära maskotar, medan de vuxna diskuterar matavfallsfrågor med SRVs personal. Vi hoppas på riktigt vackert väder. Jag önskar alla besökare hjärtligt välkomna till vårt tält nu på lördag! Jag kommer själv att vara där.

/Robert

Inga kommentarer: