fredag 19 april 2013

En kopp kaffe och en kaka på återvinningscentralen i helgen


För ett par veckor sedan skrev stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) på DN Debatt Stockholm att han välkomnade avfallsutredningens förslag om att ge kommunerna ansvar för förpackningsinsamlingen. Det är glädjande att Ankersjö har sett problemen och nu tar ställning för det förslag i utredningen som jag och många andra är positiva till. Efter Ankersjös inlägg har debatten varit het mellan många intressenter i frågan. Inte helt oväntat replikerade Förpacknings- och tidningsinsamlingens vd på Ankersjös artikel. Och Ankersjö gav replik på repliken.

Själv har jag fört en livlig argumentation med Fastighetsägarna och FTI på twitter. Även IL Recyclings vd har bidragit till debatten med en artikel där han bland annat liknande utredningens förslag vid ”en socialiseringsprocess av stora mått”. Det är många som ser till sina egna affärsmässiga intressen i den här frågan. Tyvärr är det inte lika många som ser till hushållens intressen. Det är mycket olyckligt. Debatten lär fortsätta parallellt med att regeringen skriver på avfallspropositionen som ska vara klar innan riksdagen stänger för sommaren.

Nu till något annat. Äntligen känns det att våren är på väg! Idag är det visserligen mulet, men prognosen för helgen ser varm och solig ut. Nu är det säkert många som börjar med städning och vårbruk i trädgården, vilket ofta ger upphov till avfall av olika slag. Det kan vara ris och buskar, men också gamla trädgårdsmöbler och annan bråte som man vill bli av med.

Det här avfallet gör man sig lätt av med på en återvinningscentral, en så kallad ÅVC. Ett riktigt vårtecken är att se alla som vallfärdar till våra nio återvinningscentraler här på Södertörn. Totalt har vi så många som 480 000 besökare varje år. Under helgerna på våren är antalet besökare som högst. Återvinningscentralerna är en mötesplats för många, framförallt är det en naturlig plats för oss på SRV att möta våra kunder. Nu på söndag kommer vi att ha extra personal på ÅVC:erna i Skyttbrink, Flemingsberg och Jordbro. Vi bjuder på kaffe eller dricka. Till det bjuds det på goda kakor som vi har fått av Delicato som är en av SRVs allra äldsta kunder.

Vi vill förstås också passa på att höra om våra kunder har förslag som kan göra ÅVC:erna ännu bättre. Därför delar vi ut en folder med lite information och plats att skriva ner synpunkter som sedan kan skickas in till oss. Bland dem som skickar in förslag kommer vi att lotta ut några som får biobiljetter.

Välkomna till ÅVC:erna i helgen!

/Robert

Inga kommentarer: