torsdag 25 april 2013

Inlägg i Stockholmsdebatten om framtidens avfallshantering

Ni som följer min blogg vet är jag och många av kollegorna här på SRV återvinning är engagerade i diskussionen och debatten om hur framtidens avfallshantering ska organiseras. Skälet till att det just nu är så mycket offentlig debatt om hur hushållsavfallet ska samlas in och hur vi i Sverige ska minska det onödiga avfallet och öka materialåtervinningen är att miljöminister Lena Ek arbetar med ett lagförslag om framtidens avfallshantering som ska lämnas till riksdagen innan sommaren.

Regeringens lagförslag kommer delvis bygga på Avfallsutredningens genomarbetade förslag om hur sophanteringen ska bli enklare för hushållen, bättre för miljön och mer resurseffektiv.
Avfallsutredningen föreslog bland annat att kommunerna ska få ett sammanhållet ansvar för insamlingen av allt hushållsavfall, också förpackningar och tidningar som Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) idag ska samla in. Förslaget skulle göra det mycket enklare för hushållen eftersom alla hushållssopor (också förpackningar och tidningar) på sikt då kan samlas in i anslutning till bostaden.  De flesta remissinstanserna var positiva till förslaget. FTI och producenterna, och några andra remissinstanser, var dock mycket negativa till förslaget.

FTI vill ha kvar dagens parallella insamlingssystem, där man slänger de vanliga soporna i anslutning till bostaden men får gå eller åka till insamlingsstationer för att lämna in förpackningar och tidningar. Miljöminister Lena Ek har tidigare uttryckt att hon lutar mot att vilja ha ett sammanhållet insamlingssystem. Så vitt jag vet har regeringen ännu inte satt ned foten i frågan och just nu genomför bland annat FTI en mycket påkostad lobbykampanj för att få behålla sitt monopol på insamlingen av förpackningar och tidningar.

Jag är som ni vet mycket kritisk till FTI:s kampanj som bygger på ett illa dolt vinstintresse. Lyckas kampanjen är det miljön och medborgarna som får betala. På Newsmill har jag tidigare argumenterat kring detta.

FTI har lagt ned mycket resurser på att övertyga politiker inom regeringspartierna om att införandet av ett enkelt och sammanhållet insamlingssystem skulle vara en ideologisk fråga. Så är det naturligtvis inte. Men kampanjen verkar ändå ha påverkat en del politiker, bland annat i Stockholms kommun.

Jag blev därför väldigt glad när Stockholms centerpartistiska stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö på DN-debatt 6 april offentligt tog ställning för Avfallsutredningens förslag att kommunerna ska ansvara för insamlingen av allt hushållens avfall.

I huvudsak håller jag med om vad Ankersjö skriver i sin artikel. Men det är viktigt att  regeringen när den utformar reglerna för framtidens avfallshantering tydligt slår fast att avfallshanteringen på samma sätt som vatten- och avloppsnätet är en del av samhällets infrastruktur. Jag tycker inte att Ankersjös artikel tog upp detta tillräckligt och valde därför att skriva en replik till DN-debatt. Tyvärr fick artikeln inte plats på DN så jag publicerar den här på bloggen istället.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sammanhållen avfallsinsamling är enklare för hushållen och bättre för miljön – replik på Per Ankersjös debattartikel (DN-debatt 6 april).

Det är välkommet att Stockholms stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö på DN Debatt (6 april) stödjer Avfallsutredningens förslag att kommunerna ska ta över ansvaret för att hushållens förpackningar och tidningar samlas in. Idag är det producenternas insamlingsorganisation, Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som har ansvaret. Alla som har besökt FTI:s ”återvinningsstationer” vet att Ankersjö har rätt i sin analys av förpackningseländet. FTI har misslyckats med att leva upp till stockholmarnas berättigade förväntningar på en enkel, miljövänlig och fräsch insamling och återvinning.

Stadsmiljöborgarrådets Ankersjös ställningstagande är som sagt mycket välkommet, men tyvärr vågar han inte ta konsekvenserna av sin egen argumentation och fullt ut stödja ett rationellt sammanhållet insamlingssystem. Ankersjö argumenterar för att de enskilda fastighetsägarna ”framgent ska få möjligheten att teckna avtal med egna entreprenörer”. Det skulle innebära att delar av den parallella infrastruktur för insamling av hushållens sopor som vi har idag blir kvar också när Avfallsutredningens förslag genomförts.

I Stockholm och Sverige har vi två parallella system för att samla in hushållssoporna. Ansvaret är delat mellan kommunerna och FTI.  Kommunerna ansvarar för det vanliga sopnedkastet eller soptunnan i anslutning till bostaden där vi enkelt slänger ”de vanliga soporna” medan FTI sköter ”återvinningsstationerna”, dvs. de ofta ofräscha och överfulla containrar där vi ska lämna in våra förpackningar och tidningar.

Det är naturligtvis varken miljömässigt och samhällsekonomiskt rationellt att ha flera parallella system för insamlingen av hushållsavfallet. Det är helt enkelt betydligt mer resurskrävande att varje enskilt hushåll på en gata tar bilen ett par kilometer till en ”återvinningsstation” för att lämna sina tidningar och förpackningar istället för att dessa sorteras i separata kärl och samlas in av den” vanliga” sopbilen. De ökade transporterna som de parallella systemen medför äter upp miljövinsterna från återvinningen. Dessutom tar sophanteringen idag onödig mycket tid och kraft för hushållen.
Det är ingen nyhet att hanteringen av hushållens avfall är en naturlig del av samhällets infrastruktur och att ansvaret för insamlingen bör organiseras gemensamt. Behovet av en rationell sophantering var faktiskt en av anledningarna till att kommunerna skapades. Ur effektivitetssynpunkt är det lika självklart att en aktör hämtar allt avfall i ett område som att vi inte bygger parallella elnät, avloppsystem eller vägar. Om kommunerna sedan väljer att organisera insamlingen i förvaltningsform, i ett kommunalt avfallsbolag eller lägger det på en privat entreprenör är en politisk fråga. 

Ett sammanhållet insamlingssystem innebär alltså inte monopolisering och kommunalt monopol. På samma sätt som det inte är effektivt att varje enskilt hushåll själva transporterar sina förpackningar till FTI:s containerstationer är det inte effektivt att flera olika avfallsentreprenörer hämtar hushållsavfall från en fastighet, vilket Ankersjö öppnar för i sin artikel. Det behövs inte fler sopbilar som kör parallella insamlingsrundor i Stockholms bostadsområden.

Hur insamlingen och återvinningen av förpackningar och tidningar ska förbättras och eländet med de smutsiga och överfulla återvinningsstationerna ska lösas är en fråga som har diskuterats i mer än 10 år. Tyvärr har FTI konsekvent motarbetat verkningsfulla frivilliga reformer av producentansvaret och insamlingssystemet. FTI satsar stora resurser på en lobbykampanj för att stoppa Avfallsutredningens förslag om ett kommunalt insamlingsansvar.

Regeringen överväger just nu hur framtidens avfallshantering ska utformas och väntas lägga fram ett lagförslag innan sommaren. Förhoppningsvis kommer Ankersjös ställningstagande bidra till att regeringen inför ett kommunalt insamlingsansvar. Låt oss dock hoppas att regeringen tar ett större grepp om problemet och inte luras att se detta som en höger- vänsterfråga, utan inser att avfallshanteringen ska vara rationell och ses som en del av samhällets infrastruktur.

Robert Falck, vd för SRV återvinning på Södertörn



Inga kommentarer: