fredag 12 april 2013

Äntligen kan vi tanka biogas på Södertörn













Något som jag har debatterat flitigt påTwitter i veckan är den debattartikel som stadsmiljöborgarrådet i Stockholms stad, Per Ankersjö (c), skrev på DN Debatt Stockholm  i helgen.  Det är  glädjande att läsa att Per Ankersjö stödjer förslaget i regeringens avfallsutredning  om att kommunerna bör ta över förpackningsinsamlingen.  Han menar bland annat att det nuvarande förpackningssystemet inte är präglat av miljövinster.

Per Ankersjö ser att ett sammanhållet system, där kommunerna har ansvar för både avfallshantering och insamling av förpackningar, är positivt. Det skulle ge kommunerna en chans att möta kommuninvånarnas starka miljöengagemang samtidigt som stadsmiljön kan förbättras.

Kopparstölder ett samhällsproblem
I söndags visades som vanligt programmet Kalla Fakta i TV4. Den här gången satt jag bänkad för att se programmet, eftersom jag visste att det skulle handla om kopparstölder. Metallstölder är ju absolut ingen ny företeelse, men de blir allt fler och mer omfattande. De utgör ett allvarligt samhällsproblem, vilket vi fick se många allvariga exempel på i programmet. 

Ett sådant exempel är att tågen i Sverige står stilla i två timmar varje dag på grund av stulna kopparledningar, vilket kostar samhället stora pengar och drabbar många resenärer. Andra exempel, av helt annan karaktär, är att koppartjuvar till och med skändar gravar i jakten på kopparurnor.

Återvinningsindustrierna tog ett bra initiativ för ett par år sedan då de införde ett frivilligt kontantförbud för sina medlemmar, vilket innebär att man tar bort kontanter och checkar som betalningsmedel vid köp av metall. De har även vidtagit en rad andra åtgärder för att förhindra försäljning av metallstöldgods.  Men åtgärderna räcker inte.

Oseriösa aktörer smutsar ner branschen
Branschen har ställt krav på regeringen för att få till ett lagstadgat förbud mot kontanthantering. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter- Svärd uttalade sig efter programmet om att hon helst vill undvika lagstiftning. Men regeringen har tidigare hörsammat krav från branschen och i januari i år infördes så kallad omvänd moms vid handel med metallskrot.

Det är bra att problematiken återigen belyses och kanske blir det bättre ett tag, men det är ingen vild gissning att det här problemet kommer att fortsätta så länge det finns oseriösa metallhandlare, vilket tyvärr smutsar ner alla oss seriösa aktörer i branschen.

Äntligen biogaspumpar på Södertörn
En roligare nyhet i veckan är att det nu går att tanka biogas på Södertörn.  Idag invigs nämligen Södertörns första biogaspump på OKQ8 i Fittja i Botkyrka. Min bestämda åsikt är att invånarna  på Södertörn ska kunna köra sina biogasbilar på det matavfall som de sorterat ut och som vi på SRV hämtar och gör till slurry i vår förbehandlingsanläggning. Ett riktigt kretslopp alltså, precis som det ska vara. Det här är ett litet steg i rätt riktning.

Trevlig helg/Robert
Bilden ovan är från EONs hemsida.

Inga kommentarer: