söndag 7 april 2013

Målet måste vara minsta möjliga miljöpåverkan

”Regeringen förbereder en avfallspolitisk proposition. Den kommer förhoppningsvis att klargöra vem som ska ha ansvaret att samla in våra förpackningar. Men fokus borde också ligga på hur vi kan gå mot ett samhälle där resurser används så effektivt som möjligt”.

Så skrev ett antal framstående forskare på miljöområdet i en intressant debattartikel i DN nyligen. Regeringens avfallsutredning och den proposition de ska skriva är viktiga, men forskarna i debattartikeln menar att utredningen inte tar upp alla frågor som är avgörande inom det här angelägna området. Det finns mer att göra och flera av de styrmedel som forskarna föreslår i debattartikeln är intressanta och viktiga för att gå mot en hållbar avfallshantering.

Som vd för ett kommunalt miljöföretag med fokus på avfall och återvinning kan jag inte annat än att hålla med forskarna. Jag är engagerad i miljöfrågor i allmänhet, men förstås särskilt i de frågor som utredningen behandlar. Ni som har följt min blogg under förra året har inte kunnat undgå detta, då utredningen och dess innehåll och konsekvenser varit ett återkommande ämne.

Ett förslag i avfallsutredningen har debatterats särskilt mycket och det är just var ansvaret för insamling av förpackningar ska ligga. Utredningen föreslår att kommunerna ska få ansvaret för insamlingen, vilket inte ses med blida ögon av återvinningsindustrierna, återvinningsföretagen och Förpacknings- och Tidningsindustrin (FTI). Det kunde vi också läsa i en debattartikel i Dagens Samhälle i veckan där vd:ar från fem privata återvinningsföretag ondgör sig över utredningens förslag om kommunalt insamlingsansvar. De menar att bostadsbolags, bostadsrättsföreningars och fastighetsägares valfrihet kring hur deras återvinningsinsamling ska se ut inskränks.  Så är det förstås inte, eftersom även vi kommunala bolag redan idag är en aktör på marknaden som erbjuder flexibla lösningar för hur förpackningar kan samlas in.

Två parallella insamlingssystem inte försvarbart
Vi bör däremot lyfta blicken från frågan om konkurrens och se till den totala miljöpåverkan. Vi bör också se frågan genom den enskilde medborgarens ögon. Det är varken miljömässigt eller ekonomiskt försvarbart att vi har två parallella insamlingssamlingssystem för hushållens avfall. Både miljön, samhällsekonomin och den enskilde medborgaren skulle tjäna på ett sammanhållet system.

Kommunerna har redan idag ansvar för allt hushållsavfall, vilket innebär att det redan finns utvecklad logistik för hämtning vid alla fastigheter, vilket lätt skulle kunna utvecklas så att även förpackningar hämtades. Det skulle vara naturligt och enkelt för de boende att samma bil som hämtar hushållssopor och matavfall även hämtade deras förpackningar. Det enskilda hushållets frekventa bilresor till och från återvinningsstationerna skulle också reduceras kraftigt.

Återvinningsföretagen behöver inte uppröras
Motståndarna till förslaget i avfallsutredningen är, förutom FTI som har ansvaret idag, även de privata återvinningsföretagen, men i det sammanhanget vill jag påminna om att utredningen talar om att ansvaret för förpackningsinsamling ska överföras till kommunerna från FTI. De talar inte om vilka som ska utföra jobbet. Tjänsterna kan fortfarande utföras av de företag som kommunerna upphandlar, vilket kan innebära att det i vissa kommuner kommer att ligga på kommunalt ägda företag och i andra kommuner på en eller flera privata aktörer – precis som för hushållssoporna idag. Alltså ingen anledning för återvinningsföretagen att uppröras så stort över förslaget.

Målet måste var minsta möjliga miljöpåverkan
Vårt gemensamma mål i branschen måste vara ett system som har minsta miljöpåverkan samtidigt som det är resurseffektivt och ger bra service till kommuninvånarna. Slutligen bör vi lyfta blicken från hushållsavfall och förpackningar och se på övrigt avfall som utgör en extremt mycket större andel av det totala avfallet. Här finns det ännu mer att ta tag i, precis som forskarna i debattartikeln i DN visar på, och det återkommer jag till i kommande blogginlägg.

Ikväll tänker jag titta på Kalla Fakta i TV4 som tar upp det växande problemet med stölder av koppar, vilket ibland får oerhört allvarliga och samhällsfarliga konsekvenser. Jag återkommer med reflektioner.

/Robert

Inga kommentarer: