fredag 8 februari 2013

Think Eat Save!


Lukta och smaka innan du kasserar dugliga matvaror.

Någon som hört talas om kampanjen Think Eat Save? Det hade inte jag till häromdagen, när SRVs informationschef Maria Bäckbom skickade en länk till mig. FN har startat en kampanj som handlar om hur vi ska minska matsvinnet i världen. Nu är det på tiden att vi gör en global kraftsamling för att få hejd på de 1,3 miljarder ton mat som kastas varje år och som om ansträngningarna lyckas skulle kunna föda 900 miljoner hungrande i världen.
Det finns tillräckligt med mat i världen för att föda alla. Problemet handlar om fördelning; medan vissa äter sig överviktiga och sjuka svälter andra och blir sjuka av den anledningen. Välfärdssjukdomarna är många, och de allra flesta är relaterade till felaktig och alltför riklig kosthållning.

Inte nog med att överätandet skapar ohälsa för den enskilda människan, det tär också på vår gemensamma miljö. Vi har läst om hur vi överutnyttjar våra ekosystem, till exempel överfisket i haven, och hur detta kommer att påverka framtiden för våra barn. Det värsta av allt är väl ändå att så mycket av maten slängs. Att uppemot en tredjedel av all mat som produceras hamnar i soporna är en skandal!
Kampanjen Think Eat Save har en hemsida som kommer att fungera som en idébank för hur vi ska komma till bukt med slöseriet.  Och det finns hopp i och med att många projekt med minimering av matavfall som syfte redan har startats upp i länder runt världen. Fler och fler inser allvaret. Gå in och läs om kampanjen på www.thinkeatsave.org/

Inga kommentarer: