fredag 16 november 2012

Europa minskar avfallet



Förra veckan skrev jag om att avfallsmängderna tyvärr ökar och hur de faktiskt kan komma att fördubblas under den kommande 10-årsperioden om vi inte tar krafttag för att vända utvecklingen. SRV satsar stort på olika informationsaktiviteter där vi betonar vikten av just avfallsminimering. Vi träffar till exempel mängder av elever i grundskolor på Södertörn varje termin och på senare tid även SFI-studerande, d.v.s. vuxna som läser svenska som andraspråk. Jag är övertygad om att vår satsning kommer att ge goda resultat – ju mer kunskap vi kan sprida desto snabbare vänder vi utvecklingen.

Just den här veckan som är i antågande satsar hela Europa extra krut för att uppmuntra till avfallsminimering. ”Europa minskar avfallet” är ett årligt återkommande EU-projekt som har pågått  sedan 2009. Under en novembervecka arrangeras runt Europa massor av aktiviteter med syfte att inspirera till minskning av avfallsmängderna. Vi på SRV jobbar ju som sagt ständigt med frågan, men har fått tillfälle att delta i ytterligare ett par aktiviteter som faller inom ramen för satsningen.  Vi tror att det är genom barnen som de allra största förändringarna kan förverkligas och vi har valt att delta i två roliga aktiviteter tillsammans med barn i Huddinge kommun under den kommande veckan.

På måndag är det en stor dag för barnen på förskolorna Skytten och Storken i Skogås. Barnen har under hösten skapat konstverk av sopor och nu är det dags för vernissage! Konstverken ställs ut inne i Skogås centrum där de kommer att kunna beskådas från måndag eftermiddag och två veckor framåt. SRVs maskotar Reture och Måsa finns på plats under själva vernissagen, som pågår kl 15-17. Dessutom finns en alldeles äkta sopbil uppställd på torget utanför centrumet. SRVs medarbetare Gabriel Ursescu finns på plats för att visa hur alla knapparna och spakarna fungerar. Att ha suttit i en sopbil brukar vara en spännande och uppskattad erfarenhet för de allra minsta. Projektet i Skogås är ett samarbete mellan förskolorna, Huge och SRV. Det måste väl betraktas som en av årets konsthändelser i Huddinge!

På onsdag förmiddag kommer vår medarbetare Ludde Hedman att mitt i sin vanliga arbetsrunda göra en avstickare till Vårby bibliotek för att träffa barnen och läsa boken ”Här kommer sopbilen” under bibliotekets sagostund. Ludde kommer att parkera sin sopbil utanför, och för de barn som vill blir det även här tillfälle att inspektera bilen lite närmare.

Jag hoppas att vi alla, inte bara under den kommande veckan, utan alla veckor året om, gör allt vi kan för att minska avfallsmängderna.

/Robert

Inga kommentarer: