fredag 9 november 2012

Återvinning att föredra framför förbränning


En ny rapport från Naturvårdsverket visar att hanteringen av avfall har blivit effektivare i Sverige, men att mängden avfall ökar. Enligt år 2010 års siffror slänger var och en av oss i Sverige i genomsnitt nästan 460 kilo per år! Sverige hamnar som avfallsproducent på plats fem i Europa. Dessutom spår Naturvårdsverket att mängden avfall kan komma att fördubblas under den kommande 10-årsperioden. Skrämmande! Vi har all anledning att ta oss en riktig funderare över hur vi ska vända utvecklingen.

Vi i Sverige genererar alltså stora mängder avfall, vilket kan vara svårt att ta till sig, men dessvärre nödvändigt om vi vill åstadkomma en förändring. Att avfallsmängderna har med varukonsumtion att göra är ingen nyhet. Många ser den egna livsstilen som något helt personligt och oantastligt, men om de egna personliga valen påverkar omvärlden negativt är det kanske ändå på sin plats att tänka till.
 
Hur vi ska få avfallsmängderna att minska är den absolut viktigaste frågan vi har att tampas med. Men det finns annat viktigt på agendan som handlar om hur vi ska ta tillvara det avfall som ändå uppstår. I dag återvinner vi svenskar ungefär 43 procent av allt vi slänger*. Större delen av de återstående procenten går till förbränning.

Med hjälp av avfallstrappan är det lätt att se att återvinning är att föredra framför energiutvinning. Den enkla förklaringen är att återvinning innebär en effektivare energianvändning än om avfallet bränns.  Vi måste alltså skapa bättre förutsättningar för att en större andel av vårt avfall går till återvinning.

Det finns många goda exempel från andra länder på hur fastighetsnära insamling har påverkat insamlingsresultatet, och härigenom återvinningsgraden, positivt. I t ex Norge har samtliga kommuner fastighetsnära insamling av det återvinningsbara materialet, vilket har lett till att man kan visa upp mycket goda siffror. För att ge bara ett exempel kan jag nämna att procenttalet för insamling av plast i Norge slår Sverige med hästlänger! Hela 70-80 procent av plasten går till återvinning i Norge, att jämföra med Sveriges 45 procent. Men Norge är inte alls det enda exemplet på att fastighetsnära insamling betyder ökade återvinningstal. Det finns ett stort antal insamlingssystem för fastighetsnära insamling världen över som visar goda resultat och som är värda att studera närmare.  Jag kommer att återkomma i den här frågan, var så säkra!

Avslutningsvis vill jag gratulera Barack Obama till ännu en mandatperiod som USA:s president. Nu hoppas vi på att han går i bräschen för att förändra den amerikanska synen på miljön. Att USA ökar sin miljömedvetenhet och tar mer ansvar för det globala miljön är nödvändigt för allas vår framtid.

//Robert

* Borträknat avfallet som kommer från gruvindustrin, som står för så mycket som 76 procent av de totala avfallsmängderna.

Inga kommentarer: