fredag 12 oktober 2012

Ditt avfall kan vara guld värt för någon annan





Nu har hösten kommit på riktigt och förutom svamplockning och härliga promenader i höstsolen brukar höstbruk i trädgården, garderobsstädning och vindsröjning stå på ”att-göra-listan” i många hushåll. Dessutom är oktober en riktig flyttmånad då många flyttar in i nya bostäder. Alla de här aktiviteterna brukar leda till att det uppstår en hel del avfall. Tänk då på att det som du ser som avfall kan vara guld värt för någon annan.

Dina kläder, möbler, leksaker och andra prylar kanske kan återanvändas av någon annan. Återanvändning är det andra steget i EU:s så kallade avfallstrappa. Avfallstrappan finns med som en grund i allt det vi gör på SRV. Det högsta steget i trappan visar vad som är högsta prioritet ur miljösynpunkt, nämligen minimera. Det handlar om att tänka efter och minska sopmängderna. Nästa steg i avfallstrappan är alltså återanvända och att följa det steget ger stora kliv i riktning mot ett hållbart samhälle.

Att återanvända betyder att saker, istället för att kastas, samlas in, säljs och används en andra gång. Det kan ske genom till exempel second hand-butiker eller sajter på nätet där man kan köpa och sälja begagnat. Det kan också handla om att hitta nya användningsområden för saker. Det finns oändliga möjligheter till återanvändning av sådant som i annat fall kanske skulle ha hamnat i ett grovsoprum eller i en container på en återvinningscentral.

Vi på SRV vill vara med och påverka människors beteende och konsumtion så att mängderna avfall minskar. För att gynna återanvändning och för att underlätta för våra kommuninnevånare, samarbetar vi därför med olika organisationer som har kunskap inom just det området. Vi upplåter plats på våra återvinningscentraler där våra samarbetspartners tar emot det du själv inte längre vill ha, men som skulle kunna komma någon annan till glädje.

Har du tänkt att  åka till en återvinningscentral i helgen så finns det alltså flera möjligheter att samtidigt lämna saker till återanvändning. I länken nedan hittar du information om öppettiderna på våra återvinningscentraler och du kan också se var och under vilka tider du kan lämna saker till återanvändning.

Välkommen till återvinningscentralerna!

/Robert


SRVs återvinningscentraler

Läs mer om EUs avfallstrappa på vår webb!


Inga kommentarer: