lördag 20 oktober 2012

Återvinning och matavfall – aktuellt samtalsämne i både media och fikarum

För inte så länge sedan befann sig vår verksamhet, ja egentligen hela branschen, längst ner i näringskedjan. Avfall grävdes ner på tippen och täcktes över. Ännu en bit in på 60-talet var det inte ovanligt att skrotbilar fraktades ut till Landsortsdjupet och sänktes. Det har hänt mycket sedan dess!

Återvinningsindustrin växer, både nationellt och internationellt, och har idag en helt annan status. Avfall och återvinning är ett ofta förekommande ämne i media och kafferummen på arbetsplatserna.
För att inte tala om riksdag och regering där intresset för frågorna är mycket stort.

Just i år pratats det mycket om avfall relaterat till vårt slöseri med mat. Det kan knappast ha undgått någon att så gott som varje nyhetstidning eller nyhetsprogram med självaktning belyser ämnet. Alltifrån hur vi slänger fullt dugliga produkterför att vi förlitar oss på datummärkningen mer än våra egna sinnen, till att vi faktiskt köper mer än vi gör av med. Faktum är att nästan en tredjedel av all mat som köps i Sverige slängs och av det är en stor del fortfarande ätligt. Man räknar med att en medelstor familj slänger mat för 8000 kronor per år.

Vi gör förstås en viktig miljöinsats om vi planerar våra inköp, tillreder och använder maten så att det blir så lite matavfall som möjligt. Men hur man än gör så uppstår förstås alltid matavfall i ett hushåll, till exempel fruktskal, kaffesump, äggskal och fiskben och då är det förstås positivt om man kan göra något bra med avfallet. Det var inte länge sedan kompostering sågs som just ett sådant bra sätt att göra något med matavfallet. Det har hänt mycket sedan dess och idag kan matavfall omvandlas till både fordonsbränsle och biogödsel.

Idag, snart ett halvår efter att vi invigde vår förbehandlingsanläggning vid Sofielund, ser vi att hushållens matavfall i allt större omfattning får sällskap av industrins och andra storproducenters matavfall som levereras till oss. Det känns bra att vi kan ta emot både sorterat, förpackat och flytande matavfall i stor skala. Ju mer slurry vi kan producera desto mer biogas blir det. 

Nu är det dags att fira helg och då blir det lite extra god mat. Om det blir några rester kvar av lördagsmiddagen, så slinker de nog ner till lunch på söndag, men avfallet från matlagningen lägger jag förstås i den bruna påsen.

Vi på SRV producerar råvaran till biogas här i Huddinge, men ännu finns det ingen möjlighet att tanka bilen med biogas någonstans på Södertörn. Jag vet att det är många som väntar på det och det är klart att det skulle vara en speciell känsla om man även här på Södertörn kunde tanka sin bil med biogas som man vet att man har bidragit till genom potatisskal och fiskrens som man har sorterat ut i den bruna matavfallspåsen.

Trevlig helg!/Robert Falck


Ps. Inför 2012 erbjöd vi alla villakunder i Huddinge att börja sortera ut sitt matavfall. Många hoppade på tåget och idag sorterar hälften av alla villahushåll i Huddinge ut sitt matavfall. Nu i höst har erbjudandet gått vidare till villakunder i Haninge och Botkyrka och i skrivande stund strömmar anmälningarna in. Ds









Inga kommentarer: