onsdag 4 april 2012

På mig stämmer schablonbilden perfekt!


Påsken står för dörren och svenskarna vallfärdar just nu till butikerna för att bunkra inför helgen som kommer. Äggen placerar sig inte helt oväntat i topp som den viktigaste ingrediensen på påskbordet, enligt en undersökning som Svensk Handel har utfört. Procentuellt sett långt före tvåan och trean sill och lax. Lamm har under senare delen av 1900-talet seglat upp som ett alternativ på påskbordet, fast vissa fortfarande insisterar på att lamm smakar kofta. Jag undrar om de som säger det verkligen har smakat det lamm som finns i butikerna idag?
Hur som helst, jag har ju tidigare skrivit om att vi kastar minst en fjärdedel av det som vi köper hem till julbordet. Detsamma gäller förmodligen för påskbordet och jag vill därför än en gång påminna om att planera matinköpen så att så lite som möjligt hamnar i soporna. Här är tipsen som jag gav inför julen i repris:
  • Planera dina inköp. Köp inte mer mat än vad som kommer att gå åt.
  • Lägg in maten i kyl eller frys direkt när du kommer hem - då håller maten längre och du slipper kasta i onödan.
  • Tillred lagom mycket mat och använd eventuella matrester till t ex lunchlådor.
Hemma hos mig går oftast äggen åt, jag tar gärna ett eller ett par till frukost eller brunch på helgen.  Och finns det några kvar plockar jag eventuellt fram en påse av svampen min fru plockade i höstas från frysen och tillagar en omelett med svampstuvning – mums!

Enligt samma undersökning från Svenska Handel som jag skrev om här ovan umgås majoriteten av svenskarna helst med sin familj under påsken. Över hälften lägger lite extra krut på maten och njuter av påskbordets delikatesser. Det är också många som passar på att ladda batterierna under påskhelgen, kanske genom att vistas i naturen, som i t ex fjällen.

Nu tar jag några dagar ledigt för att spendera påskdagarna i Funäsdalen tillsammans med familjen. Att vi kommer duka upp ett påskbord däruppe tar jag för givet - och vila blir det tillfälle till efter det att jag plogat upp lite snö i pisterna. Som ni märker så är jag så gott som den perfekte påskfiraren. Om jag hittar en kyrka att besöka och en butik att shoppa i blir schablonbilden komplett. J
Svensk Handels undersökning om svenskarnas påskvanor

Nu vill jag slutligen önska alla en riktigt härlig påsk!

/Robert

PS Strax efter det att jag publicerat mina bloggrader här ovan fick jag ett samtal från en av SRVs medarbetare som mycket riktigt påpekade att om vi hade undersökt påskvanorna för SRVs personal så hade staplarna sett annorlunda ut än i Svensk Handels diagram. Våren är en tid då vi har högsäsong på våra anläggningar och många av SRVs medarbetare har just nu under påskhelgen några av årets mest hektiska arbetsdagar,  till exempel alla ni som bemannar våra nio Returen. Och även ni som hämtar hushållssoporna jobbar ju på som vanligt oavsett helgdagar! Stort tack till er alla!

Påsköppet på Returen

Inga kommentarer: