torsdag 29 mars 2012

Havsörnar på Sofielund


Den senaste tiden har det uppmärksammats i press och media att vi har många havsörnar på SRVs återvinningsanläggning Sofielund. Det verkar som att havsörnen nu etablerat sig i livskraftiga bestånd i hela Stockholmsområdet och i andra delar av landet. Det rapporteras att havsörnen häckar igen i Halland - för första gången på 120 år.

Intresset för att komma och spana efter de mäktiga fåglarna på Sofielund har varit stort. Det märks verkligen att fågelintresset är enormt i Sverige! Vi tycker det är roligt! Det finns dock ett problem. Sofielund är en arbetsplats där tung trafik åker regelbundet. Att gå omkring på Sofielund är därför farligt. Det blir extra farligt för personer som har sin uppmärksamhet riktad på våra bevingade vänner i skyn. Det är också på sina ställen backigt, guppigt och slirigt. Det kan vara svårt för chaufförerna att upptäcka fotgängare och snabbt få stopp på sina tunga fordon.

Anledningen till att jag låter sträng i den här frågan är att vi nyligen var nära en mycket allvarlig incident på Sofielund. En fågelskådare blev nästan påkörd av en framrusande sopbil.  Jag vill därför avråda alla fågelintresserade från att försöka se havsörn inne på Sofielund.

Det finns mycket bra platser för fågelskådning utanför där chansen att se havsörn är minst lika god som inne på området. Det är dessutom mycket säkrare utanför staketet.
/Robert

Inga kommentarer: