måndag 19 mars 2012

Sverige ledande inom biogas - om viljan finns

 

Jag och Stellan Jacobsson, vd på Svensk Biogas, har den senaste tiden varit aktiva i debatten om hur Sverige skulle kunna bli ledande på biogasområdet. Vi har medverkat med ett antal debattartiklar i olika tidningar där vi efterlyser politisk vilja och en kraftfull strategi som stöd för att nå det nationella målet om återvinning av matavfall.

Vi vill att våra matrester återvinns och används för biogasframställning i betydligt större skala än i dag.  Vi har dessutom uttryckt vår önskan att även de biogasdrivna bilarna ska omfattas av supermiljöbilspremien, som i dagsläget bara tillfaller elbilar.

Varje år kastas stora mängder mat i Sverige. Så mycket som var fjärde matkasse slängs i soporna och dessutom kasserar butikerna mat som passerat bäst-före-datum. En del av maten som slängs samlas in och omvandlas genom rötning till biogas och biogödsel. Eftersom biogas är ett förnybart drivmedel kan stora miljövinster göras om den ersätter fossila bränslen

I dagsläget är det tråkigt nog så att den större delen av den kastade maten i Sverige bränns tillsammans med annat hushållsavfall. Vem som helst kan förstå att det här innebär ett slöseri och misshushållning av våra naturresurser. Livsmedelproduktion innebär en avsevärd belastning på miljön, med stor energianvändning samt utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

Regeringens mål för år 2010 var att minst 35 procent av matavfallet skulle återvinnas. Den faktiska siffran blev 20 procent. Trots det här misslyckandet föreslås att målet ska höjas till 40 procent för år 2015, men utan att föreslå att några resurser satsas.

Ja, det finns sannerligen en hel del att dryfta vad gäller de här frågorna. Läs gärna Stellans och mina debattinlägg:

Biogas måste få rättvisa villkor – Norrköpings Tidningar 3/2 2012

Inga kommentarer: