onsdag 11 januari 2012

Det är lätt att göra rätt!


God fortsättning på det nya året önskar jag er alla! Ledigheten har varit avkopplande, jag och min hustru har bland annat njutit av en veckas vistelse på Gran Canaria. Innan avresan dit hann jag dock med att skriva ett debattinlägg i Aftonbladet tillsammans med Stellan Jacobsson, vd för Svensk Biogas, om biogassatsningen i Sverige. Vi framför bland annat vår ståndpunkt att regeringen bör tillföra pengar så att alla bilar som drivs med klimatneutrala drivmedel ska omfattas av den så kallade supermiljöbilspremien.

Det är nu full fart på jobbet igen. Den här veckan har jag besökt Göteborg där jag träffat vd:arna för landets tio största samhällsnyttiga avfallsbolag. Vi är alla verksamma i företag med kommuner som ägare och brukar ses en gång i kvartalet för att utbyta tankar och erfarenheter.  Även om vi inte jobbar på exakt samma sätt har vi ändå väldigt mycket gemensamt. Ett kommunalt bolag har oftast ett annat mål än den privata sektorns mål om vinstmaximering och vi har att förhålla oss till den lagstiftning som reglerar den kommunala verksamheten samt de ägardirektiv som styr uppdragen kommunerna ålägger oss.  Under våra sammankomster får vi tillfälle att dryfta frågor specifika för just våra villkor och vårt verksamhetsområde. Samtalen med denna ”Topp 10-grupp” är alltid lärorika och stimulerande.

Ett exempel på styrdokument som sätter upp ramar för vår verksamhet är avfallsplanen. Enligt lag ska varje kommun ha en avfallsplan. Avfallsplanen är en del av kommunens renhållningsordning och ska omfatta allt slags avfall inom kommunen och visa vilka åtgärder som behövs för att hantera det. I december antog våra fem ägarkommuner den nya gemensamma avfallsplanen. Tidigare försök att ta fram en gemensam plan har inte lyckats riktigt, men den här gången kom vi i mål! Planen sätter upp riktlinjerna för hur avfallshanteringen ska utföras och utvecklas de kommande 10 åren och där visionen lyder: Det är lätt att göra rätt – alla invånare och verksamheter bidrar till ett långsiktigt hållbart samhälle.  För att visionen ska bli verklighet erbjuder SRV kommunernas invånare och företagare tjänster som möjliggör en enkel men samtidigt miljömedveten avfallshantering. 
Ny gemensam avfallsplan

Jag ser med spänning och tillförsikt fram emot att 2012 ska bli ännu ett framgångsrikt år för SRV.

/Robert

Inga kommentarer: