fredag 9 december 2011

Så får vi en riktigt mat- och klimatsmart jul!


Undersökningar visar att vi kastar runt 100 kilo mat per person och år. Av det återvinns idag bara ca 20 %. Det betyder att mer än 700 000 ton matavfall kastas och förbränns – varje år! Det är ett onödigt slöseri med värdefulla resurser.

SRV samlar in och komposterar mycket av matavfallet i våra ägarkommuner. Och som jag skrivit om tidigare håller vi som bäst på att bygga en ny förbehandlingsanläggning. Den kommer när den är klar till våren att vara den allra första förbehandlingsanläggningen i Stockholmsområdet.  Här kommer vi att ta emot och bereda matavfallet till slurry, som i ett senare produktionsled blir biogödsel och biogas.
Det allra bästa är trots allt att matinköpen planeras så att det inte uppstår något matavfall.  Det gäller att tänka sig för lite extra. Här är några tips:
  • Planera dina inköp. Köp inte mer mat än vad som kommer att gå åt.
  • Lägg in maten i kyl eller frys direkt när du kommer hem - då håller maten längre och du slipper kasta i onödan.
  • Tillred lagom mycket mat och använd eventuella matrester till t ex lunchlådor. 
Så var både mat- och klimatsmart nu i jul. De sista resterna av julskinkan kan kanske bli en ingrediens i en god pastasås, läggas på en hemmagjord pizza eller varför inte göra ärtsoppan extra lyxig? Ställ in sillen i kylskåpet så håller den sig länge. De sista köttbullarna och rödbetssalladen kan bli en smaskig lunchmacka. Gör korvspett av prinskorven eller varför inte röra ihop en prinskorvswok?


Hälsningar
Robert

Inga kommentarer: