fredag 2 december 2011

Årets Julklapp – Minskat matavfall



Enligt HUI Research, tidigare Handelns Utredningsinstitut, kommer årets julklapp att bli en prenumeration på en matkasse. Konceptet marknadsförs med argument som näringsriktighet, bekvämlighet och tidsbesparing. En del leverantörer har även satsat lite extra genom att erbjuda en kasse fylld med ekologiska och/eller klimatsmarta varor.

Varför inte också föra fram miljöfördelen med att få hem en välkomponerad veckomeny med recept tillsammans med matvarorna? Om mängden mat i kassen anpassas till att precis räcka till veckans receptsamling kommer också matavfallet att minska – under förutsättning att vi faktiskt äter upp det som tillagas. En önskedröm vore ju också att budbilarna som levererar kassarna till hushållen drevs av biogas!

En annan glädjande nyhet är att några matvarubutiker i Sverige har börjat sälja egentillagade maträtter av livsmedel som inom kort passerar bäst-före-datum och som annars skulle ha kasserats. Vilket strålande sätt att minimera matavfallet! Jag hoppas att fler större matvarukedjor tar efter detta goda initiativ!

Inga kommentarer: