fredag 31 maj 2013

Propositionen, beteendebaserat ledarskap och Huddingedagarna

Välkomna till SRV på Huddingedagarna i Sjödalsparken.
De första tre dagarna den här veckan var jag i Växjö på Avfall Sveriges årsmöte.  Som vanligt var det välbesökta dagar och man fick tillfälle att träffa mängder av branschkollegor.  Det är alltid både nyttigt och trevligt.  Som tidigare år var vi flera från SRV och SRVs styrelse som var på plats, bland annat vår andre vice ordförande Birgitta Mörk som också sitter i Avfall Sveriges styrelse. 

Samtalsämnet över alla andra var förstås avfallsutredningen och propositionen som skulle ha kommit nu innan sommaren, men som är framflyttad. Vi har tidigare sagt avfallspropositionen, men under dagarna i Växjö har vi fått veta att den heter Kretsloppspropositionen.

De flesta pratar och handlar som om Kretsloppspropositionen ska komma till hösten, men personligen tror jag inte att det kommer någon proposition då heller. Om den överhuvudtaget kommer tror jag att det blir efter nästa års riksdagsval. Riktigt sopigt känns det, men vi jobbar vidare utifrån vad som gäller nu och det finns mycket vi kan utveckla även utan en proposition.

Årsmötesdagarna i Växjö var i övrigt fullmatade med intressanta seminarier, paneldebatt och föresläsningar. Ämnena var allt från avfallsminimering, återbruk och insamling och återvinning av matavfall till nordiska erfarenheter inom avfallsområdet och kommunsamverkan.

Som vid alla Avfalls Sveriges årsmöten fanns det en utställning och där blev jag glatt överraskad när jag fick se en Sorterahemmabil (fyrfacksbil) från SRV återvinning.  Det var Mercedes som visade upp sina bilar och då fick vår nya, fina bil vara reklampelare, vilket vi förstås inte hade något emot.

Igår var alla SRVs chefer samlade för den andra halvdagen av tre i en utbildning som heter Beteendebaserat ledarskap. Det känns kraftfullt när vi alla samlas och får en gemensam värdegrund och kunskapsbas att utgå från i vårt dagliga arbete. Att arbeta beteendebaserat handlar bland annat om att leda och förändra utifrån medarbetarnas beteenden och inte deras egenskaper.

Att solen skiner över Huddinge idag är extra roligt, då de så kallade Huddingedagarna går av stapeln idag och imorgon. Som vanligt är SRV återvinning på plats i ”tältbyn” i Sjödalsparken. I år fokuserar vi en del på Farligt Avfall från hushåll. Vi visar exempel på vad farligt avfall kan vara och var man ska lämna den typen av avfall. Det man definitivt kan säga är att farligt avfall absolut INTE hör hemma i soppåsen, avloppet eller naturen. Imorgon kommer vår maskot Reture att vara med på Huddingedagarna och det vet jag är till glädje för många barn som gärna hälsar på honom så fort vi har honom med oss.  Välkomna till oss i Sjödalsparken i Huddinge.

/Robert

Inga kommentarer: