torsdag 28 mars 2013

Påskhelgen största mathelgen på året


Nu är det bara timmar kvar innan många av oss går på påskledighet.  Själv kommer jag att tillbringa några dagar i Funäsdalen och hoppas bra skidåkning. Men det blir inte bara friluftsliv utan det blir nog även en del god mat och dryck. Ni vet väl att påskhelgen räknas som den största mathelgen i Sverige, till och med större än julen. Det beror förstås på att det är så många lediga dagar i rad.

Under påskveckan handlar vi 25 procent mer livsmedel än en vanlig vecka. Totalt handlar vi livsmedel för 7,4 miljarder kronor under påskveckan och den som gör sina inköp på skärtorsdagen kan nog inte räkna med att vara ensam. Den dagen säljs det nämligen mat för 1,8 miljarder kronor!

Eftersom vi enligt den statistik som finns tyvärr slänger en tredjedel av den mat vi bär hem, kan man tänka sig att det efter påsken blir mer matavfall än vanligt i de bruna matavfallskärlen. Så länge det handlar om just matavfall är det bra att det sorteras ut så att vi på SRV kan ta hand om det i vår förbehandlingsanläggning där vi förädlar matavfallet till slurry som blir till biogas. Det som är mindre bra är att det inte alltid är bara matavfall som slängs utan matrester och det är en annan sak.

Den bästa med matrester är att äta upp dem eller göra nya rätter av dem. Allra bäst är förstås att planera sina matinköp så att det inte blir en massa rester över som slängs. Och så ska vi inte glömma bort de gyllene reglerna att smaka och lukta på maten innan vi dömer ut den. Personligen är jag matglad och det blir nog inte mycket matrester över, vilket ju tyvärr påverkar vikten :).

Förutom önskan om god mat i påsk är jag övertygad om att många även önskar sig fint påskväder. Förra året vid den här tiden var det härliga vårdagar på många platser i Sverige och solen värmde med sommartemperaturer. Riktigt så långt har inte våren kommit i år, men på Södertörn vi kan i alla fall glädja oss åt sol idag, denna första påskdag. Tyvärr säger prognosen att det kommer snö igen imorgon.

Men några rekord i påskvädret slår vi nog inte i år. Under krigsvintern 1942 var det riktigt kallt och kylan fortsatte även under påsken som blev rekordkall. Långfredagen den 3 april 1942 uppmättes Svealands lägsta apriltemperatur någonsin i Dalarana där det var minus 31 grader och i småländska Flahult var det minus 25,5 grader på påskafton.  Vi får också hoppas att vi inte kommer att slå köldrekordet för april i Stockholm som uppmättes till minus 22 grader i april 1908.

Jag önskar er alla en riktigt härlig påskhelg med förhoppningsvis åtminstone plusgrader!

/Robert



Inga kommentarer: