fredag 15 mars 2013

Kundkväll i biogasens tecken

 
Så var det fredag igen och precis som förra fredagen skiner solen. Men det är svårt att tro att det är en vårmånad när termometern visar minus 15 grader på morgonen. Det har varit fullt upp med olika aktiviteter i veckan som har hållit mig varm trots rysskylan. Bland annat hade vi ett lyckat kundevent i onsdags kväll, då vi hade glädjen att välkomna ett sextiotal kunder till Huddinge konferenscenter. Gästerna, som välkomnades av SRVs maskot Reture, minglade och åt en ekologisk buffé och efter det var det dags för kvällens första gäst. Temat för kvällen var biogas och då var det ett naturligt val att bjuda in Jan Rapp som är läkare till vardags, men som i flera år har engagerat sig i frågan om matavfallsinsamling på sjukhusen i Stockholm.


Jan Rapp, miljöhjälte
Han berättade för oss om hur han enträget, entusiastiskt och envist har jobbat för att underlätta matavfallssortering och att göra biogas av det. Han har jobbat för att lyfta upp frågan på stockholmspolitikernas bord. Faktum är att han har lyckats så bra att han både har blivit utnämnd till Årets Miljöhjälte och månadens stockholmare. Och i höstas fick han hederspris i klassen Årets specialpris på återvinningsgalan.
Under kvällen presenterade också vår utvecklingsingenjör Åsa B Rensvik hur vi på SRV jobbar med matavfall och hur vår förbehandlingsanläggning
för biogas fungerar. Slutligen hade vi bjudit in Henrik Eklund från Scandinavian Biogas som berättade mer om biogas och om hur en biogasanläggning i anslutning till vår förbehandlingsanläggning skulle kunna fungera.
Jag kunde konstatera att matavfallssortering och biogas engagerar. Det kom flera intressanta frågor och synpunkter från gästerna och det kändes bra att så många verkar vilja bidra till att vi får biogas till Södertörn. Sedan var det förstås roligt att träffa och prata med våra kunder som kom från vitt skilda branscher i olika kommuner.

I veckan har jag också fått ta del av spännande läsning om hållbar stadsutveckling. Faktum är att mer än hälften av världens befolkning bor i städer, så att hållbarhetsfrågorna i stadsutveckling är viktiga är inte svårt att förstå. I hållbarhetsperspektivet är ju miljö en del och i det ingår förstås avfallshantering. De här är mycket intressanta frågor som jag gärna återkommer till och jag tänkte göra det redan i ett blogginlägg i nästa vecka. Till dess kan ni fundera på den starka urbaniseringen som pågår, där man  räknar med att 700 miljoner människor flyttar från landsbygd till städer de närmaste tio åren. Vilka miljöutmaningar kommer inte det att  innebära?
 
Trevlig helg!
/Robert Falck

 

 
 






Inga kommentarer: