fredag 18 januari 2013

Isig väg håller i sig























Gatorna var mer eller mindre renplogade och sophämtningen i  fas. Den härliga känslan av harmoni och välbefinnande som hänger ihop med vetskapen om väl utfört jobb hade så sakteliga börjat sprida sig på SRV. Då slog ännu ett rikligt snöväder till! Återigen har vi den senaste veckan ställts inför det högst beklaga faktum att vi inte riktigt räckt till överallt.
Den här gången är det inte i allra första hand snödrivorna som ställer till det, utan temperaturväxlingar som ger upphov till isbildning. Våra sopbilar har på grund av hala vägar haft svårt att ta sig fram på ett antal ställen och som jag skrivit tidigare, en försenad sopbil ger så gott som alltid rejäla dominoeffekter. Kom ihåg att skotta och sanda framför och runt era sopkärl och gärna även en bit ut på gatan. Ni underlättar då för er sophämtare och hämtningsrundan blir förhoppningsvis smidig hela turen ut.

På tisdag kl 12 i nästa vecka blir en tyst minut för att hedra minnet av alla arbetare som förolyckats i tjänsten. Initiativet kommer från renhållningsarbetaren Anders Olsson på miljöföretaget RenoNorden i Stockholm. Bakgrunden är olyckan på en återvinningsanläggning i Högdalen i måndags då en renhållningsarbetare omkom efter att ha blivit överkörd. Anders har nu startat upp en Facebook-grupp där han uppmanar alla medmänniskor att delta i den tysta minuten.

En tyst minut är ett fint sätt att hedra en medmänniska och även för att uppmärksamma en tragisk händelse som denna. Än viktigare är att arbetsmiljö- och säkerhetsfrågorna på våra arbetsplatser är förankrade i verkligheten och inte bara förekommer som ett antal policy-dokument.  Det är av yttersta vikt att alla som jobbar på ett företag utbildas i de här frågorna och att det man lärt sig följs, för att förebygga att olyckor inträffar av okunskap. För precis som Anders Olsson skriver, människor ska inte behöva riskera sina liv på jobbet.

I skrivande stund skiner solen vackert över all snö här i Huddinge, där ju SRV återvinnings kontor ligger.  Snön ställer sannerligen inte bara till det utan lyser ju även upp och skapar tillfällen till rekreation i form av till exempel skidåkning eller kanske en härlig vinterpromenad. De små kanske föredrar fullt ös i pulkabacken eller en tur på skridskobanan.  Förhoppningsvis håller solen i sig över helgen även om jag vet att det ska bli riktigt kallt.

/Robert

Inga kommentarer: