fredag 1 juni 2012

Välkommen till framtiden!


Anläggningen invigdes av Helene Hellmark-Knutsson (s), ordförande, Mälardalsrådet.
och Daniel Dronjak Nordqvist (m), kommunstyrelsens ordförande Huddinge.

Vi har sedan två år tillbaks erbjudit villahushållen i Huddinge kommun möjligheten att sortera sitt matavfall separat via vår tilläggstjänst Sorterahemma. Från och med i år finns det även möjlighet för Huddingeborna att sortera sitt matavfall i ett separat matavfallskärl – den bruna tunnan. Matresterna förädlas genom vår försorg – fram till nu har det mesta komposterats och omvandlats till näringsrik jord. Men fortsättningsvis kommer såväl villahushållens matavfall som det som vi tar emot från t ex restauranger, storkök, och industrier att genomgå en helt annan typ av behandling.

I torsdags i förra veckan invigde vi SRVs nya förbehandlingsanläggning för matavfall. Det var en mycket lyckad dag som lockade många att komma och fira med oss. Äntligen kommer vi att kunna bidra till att produktionen av biogas ökar. I stockholmsregion råder det för närvarande brist på biogas, något som vi alltså kommer att råda bot på nu. I och med att förbehandlingsanläggningen står klar kommer matavfallet som vi tar emot att användas till biogasframställning. 

Pressmeddelande: Invigning av förbehandlingsanläggning


Yanan Li skapade utsökt grönsakskonst - här en rödbetsblomma.

Vi ville naturligtvis även fira tillsammans med allmänheten. SRV fanns därför på plats på Huddingedagarna under pingsthelgen. Vi bjöd på fruktsallad och våra gäster kunde beundra grönsakskonstnär Yanan Li skapa konst av enkla rotfrukter. Det var ett kul och välbesökt arrangemang med strida strömmar av besökare till SRVs tält. Vi hann med att servera ca 700 portioner fruktsallad – det var ett febrilt hackande av frukt i tältet! Vi fick även tillfälle att prata med många av våra kunder.  Det står helt klart att intresset för att återvinna matavfall är stort.

I början av den här veckan var jag på Avfall Sveriges årsmöte i Göteborg. Det bjöds på ett fullspäckat program, vi fick bland annat lyssna på en presentation av utredaren som regeringen tillsatt för att göra en översyn av avfallsområdet. Översynen handlar bland annat om ansvarsförhållandet vad beträffar insamling och omhändertagande av hushållens avfall.

Som jag nyligen skrev här i bloggen är min personliga åsikt den att dagens insamlingssystem, med dubbelt ansvarsförhållande, är ineffektivt och otidsenligt (se mitt inlägg från den 11 maj). Det blev en livlig diskussion efter utredarens presentation. Flera inlägg var ganska skarpa och jag noterade att de allra flesta var av samma uppfattning som jag – varför ska vi behöva gå till en återvinningsstation för att lämna våra förpackningar och tidningar när vi redan har ett fungerande insamlingssystem i direkt anslutning till våra bostäder? Det befintliga systemet kan lätt anpassas till att även omfatta det återvinningsbara materialet.

/Robert

PS Från och med i höst kommer även villahushållen i Botkyrka kommun att kunna bidra till en ökad biogasproduktion.

Inga kommentarer: