fredag 3 juni 2011

Klart att det finns potential att göra något – och vi gör det!

I Sverige är vi generellt sett dåliga på att ta hand om överbliven mat. En tredjedel av all mat slängs för att vi inte orkar, vill eller kan ta hand om resterna. Det är inget snack om att det finns gott om matavfall att ta tillvara från hushåll, skolor och restauranger i våra kommuner.

Det mesta av den mat som slängs idag går till förbränning. Det är inget fel i det men miljövinsten är förstås ännu högre om vi istället tar till vara den och förbehandlar den så att den kan bli till biogas. Av flera orsaker. En är att biogas är en oändlig resurs som sluter kretsloppet på bästa sätt. En annan är att det råder brist på biogas och då är det ännu mer slöseri att bara elda upp maten när vi istället kan förädla den.

Varje vecka slänger varje hushåll i snitt 6 kg mat. I pengar räknat blir det ungefär 12 000 kronor per år - som åker rakt ner i soporna. 50 % av allt hushållsavfall vi samlar in består av mat. Det är klart att vi som ledande återvinningsföretag vill ta till vara på den maten och samtidigt bidra till att sluta kretsloppet på bästa sätt.

Idag tar vi emot 10 000 årston matavfall från skolor och restaurangkök på vår avfallsanläggning Sofielund. 1 000 ton behandlas i en befintlig rötningsanläggning, som blir till fjärrvärme för bostadsområdet Skogås och resterande, omkring 9 000 ton komposteras i ett slutet system.
Redan nästa vår räknar vi med att den nya förbehandlingsanläggningen tas i bruk och då blir vi först i Stockholm med att ta emot så stora mängder matavfall som 25 000 årston. Då kan vi äntligen ta till vara på den fina resursen som matavfall är och samtidigt tillgodose stockholmarnas behov av förnyelsebart drivmedel.

Inga kommentarer: