fredag 29 oktober 2010

Smaka på sopor



SRV fyller i dagarna 61 år, under de här åren har det hänt enormt mycket i bolaget.

I dag slängs nästan en tredjedel av all mat i Sverige. I pengar räknat blir det ungefär 12 000 kronor per år och person som åker rakt ner i soporna. Det vill vi ändra på och vi står därför inför stora förändringar.

De närmsta åren ska hushåll och företag på Södertörn få möjligheten att börja sortera ut sitt matavfall. Det ska vi sedan förbehandla till en så kallad slurry som så småningom blir till biogas för fordonsbränsle.

Detta är en enorm utmaning för både Södertörnsborna och oss som företag. Detta jobbar och funderar jag mycket på just nu, inte minst för att det anstränger oss ekonomiskt. Styrelsen beslutade senast i förra veckan att avsätta investeringsmedel till förbehandlingsanläggningen på Sofielund. Vi måste köpa in kärl och nya fordon – allt detta måste fungera både praktiskt och ekonomiskt i hela SRV.

På tal om detta såg jag en intressant dokumentär i söndags om hur mycket mat som släng i världen. Där pratar de om att vi i världen slänger 2/3 av all mat. En skrämmande siffra särskilt om man tänker på att över en miljard människor svälter.

Programmet sänds i repris ikväll kl 21.00 i Kunskapskanalen, missa inte det. Eller kika på det på svt play, det ligger uppe där till 23 november.

Trevlig helg!

1 kommentar:

Anonym sa...

61 år av glädje och återvinning men en extremt kompetent personal.

Vi hoppas att detta trevliga företag fortsätter att förgylla våra lördagar.

Mvh Åvc Sorunda