torsdag 14 oktober 2010

Från it till gt
























I förra veckan skrev jag en debattartikel i Dagens industri om att ta ett globalt ansvar för miljön.  Vi i kommunala avfallsbolag sitter på en enorm kunskap. Det är vårt ansvar att dela med oss av det och givetvis ta betalt för den kunskapen.

Vi, vars främsta syfte är att vara samhällsnyttiga, har förmånen att investera våra pengar i ny miljövänlig teknik. Det är till exempel därför vi kan investera 50 miljoner för att bygga en förbehandlingsanläggning för matavfall.

Anläggningen i sig kommer vi inte att göra någon vinst på men miljövinsten är enorm. Vi får möjlighet att samla in större mängder matavfall och förbehandla det så att vi kan skicka det vidare till extern aktör för produktion av biogas.

En utveckling som vi i egenskap av samhällsnyttigt bolag kan unna oss och världen. Det är vårt ansvar att utveckla ny, miljövänlig teknik som inte nödvändigtvis leder till ökad vinst.

Därmed är det inte sagt att vi som samhällsnyttigt bolag inte ska tjäna pengar eller att vi ska skänka bort de pengar vi har men vi ska använda vår vinst till att investera i ny teknik.

I framtiden kommer vi se mer av gt (inte gin och tonic), grön teknologi. Och det är kunskapen om den varan vi ska sälja på export. Det är helt enkelt vårt ansvar att vara med och sprida kunskap i världen om miljövänlig, grön teknik.



Inga kommentarer: