fredag 7 september 2012

Miljökapitalisterna

Den här veckan har jag läst boken "Miljökapitalisterna" skriven av Carl Hall. En mycket intressant bok som förutom handfasta råd även ser miljöproblemen från en ny synvikel.

Författaren Carl Hall beskriver nämligen miljöproblemen som vår tids största affärsmöjlighet. Att våra ändliga resurser kommer tvinga alla på jorden att förändra det sätt som vi lever på idag. Sverige ligger bra till i detta tänk - från hur vi designar en förpackning till hur vi tar hand om förpackningen när den blivit till avfall. Här finns nämligen möjligheter att tjäna pengar och samtidigt  hjälpa miljön på ett globalt plan.
Det är lite som att alkemisternas hemlighet är avslöjad – om vi hanterar vårt avfall på rätt sätt så blir det råvaran till att framställa guld.

Carl besökte nyligen SRVs anläggning Sofielund. Jag fick då chans att själv visa honom runt och jag tror att han imponerades stort av att vi har en av Europas modernaste avfallsanläggningar. Jag minns att vi pratade om att skapa biogas av matavfall men också att vi saknar en pusselbit i hanteringen av matavfallet - en biogasproduktion i anslutning till vår "slurryfabrik". Det är minst sagt en mycket bra affärsmöjlighet för en miljöentreprenör eller blivande grön biogasshejk.
Jag håller med Carl om att avfallshantering kommer att gå från en bransch som varit sedd som ett nödvändigt ont till att bli bland det mest intressanta och lönsamma man kan hålla på med.

Carl tar även upp i boken att vi människor faktiskt blir mer engagerade och drivande om vi kan tjäna och/eller spara en slant på kuppen. Det är ett påstående som jag tror de flesta kan hålla med om.
Vi blir nog på lite bättre humör och blir extra motiverade om vi vet att det väntar en belöning i slutet på regnbågen?  Vi på SRV är ju också medvetna om detta. Till exempel gör de kunder som sorterar ut sitt matavfall en bra insats för miljön och sparar dessutom pengar genom att de får en lägre taxa.

Visst kan det vara så att vi blir lite extra motiverade om skatten där i slutet på regnbågen inte bara är en bättre miljö - utan även en kruka med guld?

Läs mer om boken "Miljökapitalisterna" här!

//Robert

Inga kommentarer: