torsdag 17 mars 2011

Moraliskt dilemma

P4 Radio Stockholm var här igår och intervjuade mig och Peter Larsson, verkmästare på Sofielund, om den nya fattigdomen i Sverige. Vi svenskar matas dagligen med reportage från utvecklingsländer runt om i världen där människor står och river i sopor men det många är ovetande om är att det är likadant i vårt välfärdsland. Vi har till exempel nattgäster på vår anläggning som letar bland våra sopor för att hitta något att ta hand om eller äta.

Vi gör allt vad vi kan för att stänga dem ute med hjälp av stängsel, bevakning och larm på grund av att det inte är en säker plats för människor att vistas på när det är obemannat. Det finns till exempel risk att de skadar sig eller rentav blir sjuka. Men det är inte mycket vi kan göra. Bilar kan vi lyckas stänga ute men till fots kan de alltid hitta vägar in. Nattgästerna, som vi kallar dem, gör inte någon skada så det känns inte bra att mota bort dem men samtidigt känns det fel att låta människor leva på sopor.

Lösningen på detta samhällsproblem ligger framförallt inte på oss som avfallsbolag utan på regering och riksdag och ytterst på våra kommuner.

Peter Larsson, verkmästare på SRVs avfallsanläggning Sofielund

Inga kommentarer: