fredag 11 maj 2012

Det ska vara lätt att göra rätt


Förra veckan publicerade Aftonbladet min debattartikel som handlade om ansvarsförhållandena inom området avfallsinsamling. Ämnet är särskilt aktuellt just nu eftersom den av regeringen tillsatta särskilda utredare som jobbar med att göra en översyn av avfallsområdet ska lämna sin slutrapport den 3 september. Översynen handlar bland annat om just ansvarsförhållandet vad beträffar insamling och omhändertagande av hushållens avfall.
Dagens system för insamling av hushållsavfall består av två parallella delar. Vi har å ena sidan det vanliga kommunala systemet, där vi lämnar soporna i anslutning till bostaden, å andra det så kallade producentansvarssystemet, där vi lämnar förpackningar och tidningar på återvinningsstationerna som finns här och var i kommunerna.

Producentansvaret

Tyvärr fungerar inte producentansvarssystemet som det var tänkt. Återvinningscontainrarna är ofta fulla, det är skräpigt och smutsigt runt om dem och dessutom ligger de ofta en bra bit bort från bostäderna. Det här innebär att många helt enkelt struntar i att återvinna och kastar istället en del av det återvinningsbara avfallet i de vanliga soporna, vilket är ett slöseri! En genomsnittlig soppåse består till cirka en fjärdedel av förpackningar och annat som borde återvinnas.

Dagens system är enligt min mening ineffektivt och otidsenligt. Om vi ska nå regeringens miljömål är det av yttersta vikt att vi får till ett insamlingssystem som fungerar i verkligheten. Varför ska vi behöva gå till en återvinningsstation för att lämna våra förpackningar och tidningar? Vi har ju redan ett fungerande insamlingssystem (där kommunen har det yttersta ansvaret) i direkt anslutning till våra bostäder. Ett system som enkelt kan anpassas för att även omfatta insamling av det återvinningsbara materialet. 

Sveriges miljömål

/Robert

Inga kommentarer: