fredag 20 april 2012

Avfallshantering i Kina


Många gånger består cykellasten av rivningsmaterial, som säljs vidare för återvinning.

SRVs informationschef Maria Bäckbom var nyligen i Kina och hon har berättat lite om hur man förhåller sig till avfall där. I ett så stort och folkrikt land som Kina är avfallsmängderna förstås enormt stora, men där finns också en stark tradition att återanvända och återvinna.

Att det finns pengar i sopor är många medvetna om och det finns alltid någon som är villig att ta hand om sopan, vad den än månde bestå av. I den absoluta eliten av denna idoga återvinningsverksamhet utmärker sig Kinas rikaste kvinna Zhang Yin, som också är en av världens allra rikaste personer. Hon har skapat sin förmögenhet genom sitt returpappersföretag Nine Dragons Paper Holdings. I den andra änden av ”insamlingshierarkin” syns på varje gata i städerna överlastade flakcyklar kryssa fram, till synes helt obesvärat, trots att lasten ofta ser mer än slarvigt fastsurrad ut.  

I Kina delar man upp allt avfall i tre grupper; organiskt, oorganiskt och återvinningsbart. Det finns inget kommunalt eller regionalt ansvar för avfallshantering utan det är ofta varje fastighetsbolag som ansvarar för avfallshanteringen i de egna områdena. Vid nybyggnationer är avfallsfrågan viktig och marknaden för avfallshantering, återvinning och vattenrening är mycket stor. Flera svenska företag är aktiva på den kinesiska marknaden, t ex Purac (Läckeby Water), som bland annat bygger en stor anläggning i en ny ekostad. Här kommer man att ta hand om avloppsvatten och matavfall som sedermera omvandlas till biogas.

Hur avfallet hanteras i Kina skiljer sig ändå fortfarande helt klart från hur vi jobbar i Sverige. I Sverige ligger vi långt framme, såväl i fråga om miljömässig hållbarhet som säkerhet och arbetsmiljö i samband med avfallshanteringen. Mycket av avfallshanteringen i Kina utförs för hand utan tillräckliga säkerhetsarrangemang och även om nya internationella avtal har förbättrat situationen så återstår mycket att göra för att människors arbetsmiljö och levnadsvillkor ska förändras till det bättre.

/Robert

Inga kommentarer: