måndag 24 september 2012

Regnig Sofielundsdag


I år fick vi ett riktigt uselt väder på Sofielundsdagen. Från den gråmulna himlen kom både duggregn och kortare skurar. Men vädret till trots så fick vi ett stort antal besökare. Under dagen hade vi runt 400 besökare vilket överträffade våra förväntningar.

Dagen var mycket bra arrangerad och de tappra besökarna bjöds som utlovat på Sopjakt, guidad busstur runt området, fantastiska kreationer av grönsakskonstnären Yanan Li, god fruktsallad, rundtur på "Slurryfabriken", korv, dryck och kaffe. Bland de små blev ponnyridningen, ansiktsmålningen, att sitta i sopbilar och SRVs maskot Reture riktigt populära inslag i vätan. Reture hade en helt egen hörna som var inredd med möbler från Myrorna.

Sedan var det dåliga vädret inte helt av ondo. När det regnar så sitter gärna havsörnar stilla i en trädtopp och väntar på bättre tider. Och det var precis vad som hände. När jag kikade ner i en av tubkikarna (som vi fått låna av Gunnar Olssons Foto) så fick jag se en ståtlig havsörn som hade parkerat i en trädtopp ca 300 meter bort. Med en tubkikare kommer man riktigt nära och det är svårt att inte bli imponerad.  Enligt SRVs sektionschef Anders Kronhamn – som även är ornitolog och denna dag ansvarade för spanandet efter havsörn – så fick de flesta som provade på att kika se havsörn. Succé!

Jag vill slutligen rikta ett stort tack till de som arrangerade Sofielundsdagen och alla anställda som ställde upp och gjorde denna regniga gråmulna dag till en riktigt trevlig och minnesvärd höstdag.

 
 


 
 
//Robert

tisdag 18 september 2012

Dags för Sofielundsdagen!


 
Nu ser jag fram emot lördag, för då är det återigen dags att välkomna alla kommuninvånare till öppet hus på Sofielunds återvinningsanläggning i Gladö kvarn.  Vi får många förfrågningar och har förstått att det är många som är intresserade av att veta mer om vad som händer med soporna efter det att sopbilen hämtat dem.

När vi nu öppnar upp portarna på lördag har ni alla chansen att lära er mer om avfallshantering, tävla i Sopjakten, beundra den sopsorterande hunden Kompis, imponeras av grönsakskonstnär Yanan Lis skicklighet, och inte minst få träffa SRVs trevliga medarbetare Reture och Måsa.  För de små erbjuder vi ponnyridning och ansiktsmålning och alla våra gäster får gratis korv, fika och fruktsallad. Vi håller öppet kl 11-15. Abonnerade bussar kommer att gå från Fullersta torg, Huddinge C.

Programbladet och vägbeskrivning till Sofielund hittar du här!

För övrigt kan jag berätta att Reture och Måsa var på besök på huvudkontoret häromdagen. De kom för att diskutera upplägget för Sofielundsdagen och passade samtidigt på att hälsa på alla medarbetare och styrelsen. Besöket var mycket uppskattat!

Hjärtligt välkommen till Sofielundsdagen 2012!
/Robert

fredag 7 september 2012

Miljökapitalisterna

Den här veckan har jag läst boken "Miljökapitalisterna" skriven av Carl Hall. En mycket intressant bok som förutom handfasta råd även ser miljöproblemen från en ny synvikel.

Författaren Carl Hall beskriver nämligen miljöproblemen som vår tids största affärsmöjlighet. Att våra ändliga resurser kommer tvinga alla på jorden att förändra det sätt som vi lever på idag. Sverige ligger bra till i detta tänk - från hur vi designar en förpackning till hur vi tar hand om förpackningen när den blivit till avfall. Här finns nämligen möjligheter att tjäna pengar och samtidigt  hjälpa miljön på ett globalt plan.
Det är lite som att alkemisternas hemlighet är avslöjad – om vi hanterar vårt avfall på rätt sätt så blir det råvaran till att framställa guld.

Carl besökte nyligen SRVs anläggning Sofielund. Jag fick då chans att själv visa honom runt och jag tror att han imponerades stort av att vi har en av Europas modernaste avfallsanläggningar. Jag minns att vi pratade om att skapa biogas av matavfall men också att vi saknar en pusselbit i hanteringen av matavfallet - en biogasproduktion i anslutning till vår "slurryfabrik". Det är minst sagt en mycket bra affärsmöjlighet för en miljöentreprenör eller blivande grön biogasshejk.
Jag håller med Carl om att avfallshantering kommer att gå från en bransch som varit sedd som ett nödvändigt ont till att bli bland det mest intressanta och lönsamma man kan hålla på med.

Carl tar även upp i boken att vi människor faktiskt blir mer engagerade och drivande om vi kan tjäna och/eller spara en slant på kuppen. Det är ett påstående som jag tror de flesta kan hålla med om.
Vi blir nog på lite bättre humör och blir extra motiverade om vi vet att det väntar en belöning i slutet på regnbågen?  Vi på SRV är ju också medvetna om detta. Till exempel gör de kunder som sorterar ut sitt matavfall en bra insats för miljön och sparar dessutom pengar genom att de får en lägre taxa.

Visst kan det vara så att vi blir lite extra motiverade om skatten där i slutet på regnbågen inte bara är en bättre miljö - utan även en kruka med guld?

Läs mer om boken "Miljökapitalisterna" här!

//Robert