torsdag 23 juni 2011

Glad midsommar

I onsdags var Anders Mattsson affärsområdeschef för återvinna på SRV, Mårten Eriksson, Business Controller på SRV och jag på besök i mina gamla hemstäder Linköping och Norrköping. Jag är nämligen född och uppvuxen i Linköping och har ägnat del av mitt yrkesverksamma liv på jobb i Norrköping.

Men nu var det ju inte därför som vi var där utan vi träffade Stellan Jacobsson som är vd för Svensk Biogas för att de är intresserade av att köpa slurryn från vår förbehandlingsanläggning när den står klar i nästa vår.

Man kan givetvis diskutera om det är lämpligt att köra slurryn 14 mil till Norrköping men det som är bra är att den restprodukt som blir över efter att de rötat slurryn kan användas som biogödsel. Både Norrköping och Linköping ligger mitt på Östgötaslätten där behovet av biogödsel är stort medan efterfrågan för biogödsel är betydligt mindre i Stockholmstrakten vilket innebär att restprodukten inte behöver fraktas vidare för lämplig avsättning.

Slutligen vill jag önska alla bloggläsare en riktigt trevlig midsommar!

tisdag 21 juni 2011

Debattartikel på newsmill.se

Roland Adrell på Gärde Wesslau Advokatbyrå
Idag publicerades en debattartikel av mig och Roland Adrell, advokat på Gärde Wesslau Advokatbyrå. Artikeln handlar om vår syn på lagen om offentlig upphandling för kommunalägda bolag. Läs den gärna och tyck till!

måndag 20 juni 2011

Våra sopor

De senaste veckorna har både vi som företag och branschen figurerat en hel del i media, vi nämndes till exempel i en artikel i Svenska Dagbladet. Artikeln handlade om metallförpackningar och vad som händer med dem efter att vi som privatpersoner slängt dem på återvinningsstationer.

Häromkvällen var vår branchorganisation Avfall Sverige med vd Weine Wiqvist med i ett inslag i Aktuellt. Det handlade inte om oss utan om en rapport som undersökt hur mycket sopor som slängs i olika kommuner.

På Nordiska Museet pågår just nu en intressant utställning om sopor.
Det är kul att man uppmärksammar sopor och väcker frågan om hur vi hanterar våra sopor i Sverige. Inte för att vi är dåliga på det utan för att avfallsmängderna hela tiden ökar.

tisdag 14 juni 2011

Ta hand om matavfallet och gör biogas av det

I dagens DI finns en debattartikel jag skrivit som handlar om biogas och det slöseri av resurser det är att kasta mat utan att ta hand om det. Läs gärna hela artikeln HÄR.

fredag 10 juni 2011

Sommartider

Nu är det sommarväder och skolavslutningstider och vi närmar oss halvtid i vårt verksamhetsår på SRV. Många håller nog med mig om att allt ska ske nu innan semestern. Vi i ledningsgruppen ska till exempel redan nu i nästa vecka börja diskutera budget för 2012.

Jag hoppas det fina vädret håller i sig länge så att alla får chans att njuta av solen.

fredag 3 juni 2011

Klart att det finns potential att göra något – och vi gör det!

I Sverige är vi generellt sett dåliga på att ta hand om överbliven mat. En tredjedel av all mat slängs för att vi inte orkar, vill eller kan ta hand om resterna. Det är inget snack om att det finns gott om matavfall att ta tillvara från hushåll, skolor och restauranger i våra kommuner.

Det mesta av den mat som slängs idag går till förbränning. Det är inget fel i det men miljövinsten är förstås ännu högre om vi istället tar till vara den och förbehandlar den så att den kan bli till biogas. Av flera orsaker. En är att biogas är en oändlig resurs som sluter kretsloppet på bästa sätt. En annan är att det råder brist på biogas och då är det ännu mer slöseri att bara elda upp maten när vi istället kan förädla den.

Varje vecka slänger varje hushåll i snitt 6 kg mat. I pengar räknat blir det ungefär 12 000 kronor per år - som åker rakt ner i soporna. 50 % av allt hushållsavfall vi samlar in består av mat. Det är klart att vi som ledande återvinningsföretag vill ta till vara på den maten och samtidigt bidra till att sluta kretsloppet på bästa sätt.

Idag tar vi emot 10 000 årston matavfall från skolor och restaurangkök på vår avfallsanläggning Sofielund. 1 000 ton behandlas i en befintlig rötningsanläggning, som blir till fjärrvärme för bostadsområdet Skogås och resterande, omkring 9 000 ton komposteras i ett slutet system.
Redan nästa vår räknar vi med att den nya förbehandlingsanläggningen tas i bruk och då blir vi först i Stockholm med att ta emot så stora mängder matavfall som 25 000 årston. Då kan vi äntligen ta till vara på den fina resursen som matavfall är och samtidigt tillgodose stockholmarnas behov av förnyelsebart drivmedel.